Bohusläningen

Trafikverk­et om midsommar: Ta en extra vila

Midsommar är en av landets mest trafikinte­nsiva helger. Speciellt i Bohuslän då många åker till kusten för att fira högtiden. Tidningen tog ett snack med Trafikverk­et, för att reda ut vad man ska tänka på i midsommart­rafiken.

- petra.lansman@bohuslanin­gen.se

Bohuslän är attraktivt i midsommart­ider, det vet Trafikverk­et. Det är hit eller till Dalarna som de stora trafikströ­mmarna kring midsommar leder.

– Ni har ju en pulsåder genom Bohuslän som sväljer mycket trafik. Så är det ju från Strömstad ner till Skåne, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverk­et.

Det är dock inte på E6 som problemen kommer att uppstå, enligt Bengt Olssons erfarenhet.

– När de kör av till de mindre vägarna kommer det ju att vara gott om folk och fordon där.

Och det är inte heller själva midsommara­fton som är dagen som Trafikverk­et fasar inför i olycksstat­istiken.

– För sjuttsinge­n, man är inte så intelligen­t dagen efter fest, även om man inte drack så mycket. Ta en extra vila och fundera över om man måste åka tillbaka så tidigt, säger Bengt Olsson.

Det var vad man ska tänka på inför hemresan från sitt midsommarf­irande. Men vad ska man tänka på när man ska ta sig till sitt midsommarf­irande?

Det kan bli långa köer längs med E6.

– De som reser långt kör på torsdagen. Det börjar nån gång vid 11 och pågår fram till kvällen. De som redan bor i Bohuslän kör på midsommara­fton och då börjar det vid klockan nio och tvärdör vid klockan 15, säger Bengt Olsson.

Historiskt sett har midsommarh­elgen stuckit ut som en dödlig trafikhelg. Så är det inte längre.

– Sedan 2010 har antalet dödsolycko­r gått ner. Förra året dog två personer i trafiken under midsommarh­elgen.

Ett återkomman­de inslag i trafiken numera är a-traktorer. Hur mycket de är ute och kör under midsommar är inget Bengt Olsson vet något om, men han har en uppmaning till de bilister som stöter på dem:

– De väcker frustratio­n, framför allt hos medelålder­s män och äldre, men nu är de tillåtna och då får vi förhålla oss till det. Tänk tålamod tre gånger. Man kommer fram även om det blir en liten broms under ett avsnitt.

Under våren har man på Trafikverk­et uppmärksam­mat en ny typ av olyckor som har ökat.

– Olyckor där bilar som har stått i vägrenen blivit påkörda har ökat under våren. Med det är det två saker: Man måste vara uppmärksam framåt och i vägrenen. Och om man råkar ut för ett stopp och måste stanna, stanna inte kvar i bilen. Gå tio, femton meter åt sidan sedan du ställt ut varningstr­iangeln. Du sitter inte säkert i bilen, säger Bengt Olsson.

 ?? ?? ARKIVBILD: LINUS OLSSON
ARKIVBILD: LINUS OLSSON
 ?? Petra Länsman ??
Petra Länsman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden