Bohusläningen

Då kommer den europeiska värmebölja­n till Bohuslän

Centrala Europa har kämpat med en värmebölja de senaste veckorna. På flera håll har det varit över 40 grader och bränder rasat i till exempel Spanien. Nu kommer värmen till Bohuslän – lagom till midsommar.

- Petra Länsman petra.lansman@bohuslanin­gen.se

Midsommarv­ädret kan vara årets mest omdiskuter­ade. Kommer man att kunna äta sillen ute, eller behöver man vara redo att springa in med den vid ett plötsligt skyfall?

I år har meteorolog­erna lovat att det kommer vara soligt ända in på kvällen. Men med två dagar kvar till själva aftonen har de skruvat upp prognosen för temperatur­en. Varför då? Svaret är den europeiska värmebölja­n.

– Det finns punkter i prognosen som visar på 31 grader, men generellt skulle jag säga att det kommer ligga mellan 25 till 30 grader, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Det är den sydvästlig­a vinden som tar med sig värmen från Frankrike och Spanien, som de senaste veckorna drabbats av värmebölja med temperatur­er över 40 grader på flera håll.

Temperatur­erna kommer hålla i sig över helgen, och även in i början på nästa vecka.

– Det kommer vara fortsatt varmt på måndagen, men under tisdagen ersätter en annan luftmassa. Med den kommer regn och efter den kommer svalare temperatur­er, omkring 20 grader, säger Charlotta Eriksson.

Tisdagens regnrisk kommer även den att påverka temperatur­en under dagen, som kommer att bli kyligare där det regnar.

Storknar du av att läsa om värmen? Lugn. Då kan du åka till kusten. Eftersom havet fortfarand­e inte har blivit sommarvarm­t kommer sjöbrisen på kustbandet att hålla nere temperatur­erna där.

– Det är osäkert hur mycket regn som kommer, det är skurbetona­t. Men det är sammanhäng­ande skurar.

Det vankas alltså sommarväde­r. Men meteorolog­iskt har det varit sommar länge.

– Det är meteorolog­isk sommar i hela landet, utom i fjällkedja­n. Till er kom sommaren mellan den sjätte och nionde maj, säger Charlotta Eriksson.

Den meteorolog­iska sommaren inträffar när dygnsmedel­temperatur­en är över 10 grader.

 ?? ?? En kraftig värmebölja har haft cetrala Europa i sitt grepp sedan början av juni. I Paris tog en kvinna sin tillflykt till en fontän i en park i lördags för att få svalka i värmebölja­n.
BILD: THOMAS PADILLA
En kraftig värmebölja har haft cetrala Europa i sitt grepp sedan början av juni. I Paris tog en kvinna sin tillflykt till en fontän i en park i lördags för att få svalka i värmebölja­n. BILD: THOMAS PADILLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden