Bohusläningen

Riksdagen stödjer Ukraina som Eu-kandidat

-

POLITIK

Sverige stödjer Eu-kommission­ens förslag om att ge Ukraina och Moldavien status som kandidater för medlemskap i EU. – Vi behöver visa att vi på alla sätt står på deras sida, sade statsminis­ter Magdalena Andersson om Ukraina i riksdagens Eu-nämnd.

Hon sade samtidigt, i samrådet med nämnden inför midsommare­ns Eu-toppmöte i Bryssel, att kandidatst­atus ger Ukraina hopp.

I Eu-nämnden finns det en majoritet för att EU bör ge också Georgien status som kandidat. Men nämnden ansluter sig tillsvidar­e till Eu-kommission­ens förslag om att vänta med Georgien.

– Georgien är för långt ifrån, sade Andersson.

Hon är mycket glad över att Eu-nämnden stödjer regeringen­s linje.

– Det är bra att vi har fått så brett stöd i riksdagen för att säga ja till Ukraina och Moldavien som kandidatlä­nder. Det kommer att betyda otroligt mycket för de här länderna, inte minst för Ukraina men också för Moldavien som ju har tagit emot många ukrainska flyktingar, sade statsminis­tern efter Eu-nämndens möte.

– Senare i eftermidda­g ska jag ha ett samtal med president Volodymyr Zelenskyj om detta.

Även om

Ukraina och

Moldavien får klartecken av Eu-ländernas stats- och regeringsc­hefer på toppmötet så kommer förhandlin­garna att ta lång tid. Om de godkänns så får de sin kandidatst­atus bra mycket tidigare än vad andra länder har fått i motsvarand­e läge.

Magdalena Andersson understryk­er att de båda länderna precis som alla andra måste leva upp till kriteriern­a för demokrati och rättsstate­ns principer för att klara hela loppet mot medlemskap. (TT)

integratio­ns- och migrations­minister. Regeringen vill införa språkkrav och krav på kunskap om det svenska samhället för att få permanent uppehållst­illstånd. ”Ska du bo här, så behövs det”, säger Anders Ygeman. (TT)

Eu-minister Hans Dahlgren

” Det här handlar om att de som vill bo i Sverige ska veta vad som gäller. Anders Ygeman (S),

 ?? Foto: Ali Lorestani/tt ?? (S) och statsminis­ter Magdalena Andersson (S) mötte Eu-nämnden.
Foto: Ali Lorestani/tt (S) och statsminis­ter Magdalena Andersson (S) mötte Eu-nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden