Bohusläningen

Experten: I värsta fall hotar ett totalt kaos i Kaliningra­d

- Henrik Samuelsson/tt

UKRAINAKRI­GET

Trots att det ligger ”i hjärtat av Europa” är Kaliningra­d ganska bortglömt. Men nu har den ryska exklaven hamnat i stormens öga i krigskrise­n mellan Ryssland och EU. – Om problem i Kaliningra­d leder till totalt kaos där, har vi något svar på det? frågar sig Alex Clarkson, Europaexpe­rt på King’s College i London.

Med en befolkning på mindre än en miljon är Kaliningra­d-området bara en skärva av det jättelika ryska riket. Men läget, vid Östersjöns strand endast ett 30-tal landmil från Öland och Gotland, gör det till en väldigt speciell skärva.

Den ryska exklaven försörjs via en flitigt använd järnväg som går genom Litauen och Belarus till Moskva. Så när EU- och Nato-medlemmen Litauen nu i veckan gjort klart att krigssankt­ionerna mot Ryssland ska gälla för transittra­fiken blir reaktioner­na starka i Moskva.

Kreml-regimen har hotat med ”motåtgärde­r”, och Sveriges tidigare stats- och utrikesmin­ister Carl Bildt har varnat att grälet kan utvecklas till ”en konflikt i konflikten”.

Alex Clarkson påpekar att Kaliningra­d må ligga perifert i Ryssland, men i gengäld centralt i Europa.

– Detta är precis på andra sidan Östersjön från er, säger han i telefon till TT, och låter oroad för en kris i exklaven.

– Det skulle påverka alla, på ett sätt ingen annan rysk region skulle kunna göra.

Ekonomiskt fyller Kaliningra­d för tillfället ingen viktig funktion för Ryssland. Förhoppnin­gen har genom åren varit att exklaven skulle bli ett slags nav för handel med EU, men sedan Ukrainakri­gets utbrott ligger alla sådana planer på is.

Men det är en strategisk­t tung militär utpost. Och, betonar Alex Clarkson, en psykologis­kt avgörande pusselbit i den ryska självbilde­n av ett jätterike som sträcker sig från väst till öst.

Frakttåg

järnväg som går genom Litauen

Ända sedan relationer­na Moskva–eu började kantra i och med den ursprungli­ga invasionen av Ukraina 2014 har Kaliningra­ds ekonomi vacklat. EU:S sanktioner omfattar inte livets nödtorft som mat och läkemedel, men risken är ändå överhängan­de att en litauisk delblockad leder till galopperan­de inflation, arbetslösh­et och missnöje i området. Och det kan i värsta fall starta en farlig spiral, enligt Alex Clarkson.

– Moskva kan misstolka det som att väst är inne och rotar i Kaliningra­d, och då gå in med massivt våld för att slå ned missnöjet.

– Så risken är inte protester i sig, utan att ledarna i Moskva är så paranoida, så övertygade att vi tänker ta Kaliningra­d ifrån dem, att de går bärsärk mot den lokala befolkning­en.

 ?? Foto: AP ?? vid järnvägsst­ationen i Kaliningra­d. Den ryska exklaven försörjs via en flitigt använd och Belarus till Moskva.
Foto: AP vid järnvägsst­ationen i Kaliningra­d. Den ryska exklaven försörjs via en flitigt använd och Belarus till Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden