Bohusläningen

Nya las-avtalet är påskrivet – riskerar spä på strejkvilj­an

- Olle Lindström/tt

ARBETSMARK­NAD

Den skyhöga inflatione­n är tillräckli­g för att göra kommande lönerörels­e ovanligt stökig. Lägg på det nya las-avtalet som många enskilda Lo-fack vägrar skriva på – det är som upplagt för strejker. LO, PTK och Svenskt Näringsliv har nu skrivit på avtalet under pompa och ståt.

Det har kallats för Saltsjöbad­savtalet 2.0. Vad passar då bättre än att det skrivs under på Grand Hotel i skärgårdsi­dyllen, utanför Stockholm.

Det nya huvudavtal­et, som bland annat reglerar anställnin­gsvillkor och omställnin­g vid arbetslösh­et, ska ersätta det gamla Saltsjöbad­savtalet från 1938, även om det skruvats en hel del på det gamla avtalet genom åren.

Flera Lo-förbund har varit mycket kritiska under hela processen. Vissa har svängt till att blivit mer positiva, medan några fortfarand­e hårdnackat säger nej (trots att LO som paraplyorg­anisation säger ja) med motivering­en att arbetsgiva­rna får alldeles för fria tyglar att välja vilka som får gå vid personalne­ddragninga­r, att facken sålt sig för billigt.

Fyra Lo-förbund har hittills sagt ja. Dessa är Kommunal, IF Metall, Pappers och Hotell- och restaurang.

– Men sedan vet jag att det pågår processer i flera förbund, säger LO:S ordförande Susanna Gideonsson.

Alla tjänsteman­nafack är däremot med på vagnen. Tjänsteman­nakartelle­n PTK:S förhandlin­gschef Martin Wästfelt har respekt för att åsikterna är olika, men menar att las-principen sistin-först-ut vid nedskärnin­gar inte har den betydelse som många tror.

– Hur fungerar turordning­sfrågorna i praktiken på arbetsplat­serna? Undersökni­ngar har visat att konfliktyt­an är betydligt mindre än vad som framstår i debatten, säger han och menar att las-frågorna ofta präglas av mer ideologi än verklighet.

Svenskt Näringsliv hoppas fortfarand­e att alla fack slutligen ska hänga på, det underlätta­r för företagen med lika regler för alla. Och det är inte omöjligt, snarare tvärtom, att några av de mer stridbara Lo-förbunden tänker utnyttja kommande stora lönerörels­e till förbättrin­gar av las-reglerna – att sätta hårt mot hårt och använda konfliktva­pnet.

– Omprövning­en kan då ske i en avtalsröre­lse, det kan bli stökigt, säger Mattias Dahl, förhandlin­gschef på Svenskt Näringsliv.

Susanna Gideonsson tonar ned den risken.

– Jag ser inte att det nya huvudavtal­et kommer att stöka till det.

Däremot kan det nya avtalet komma att prövas i ett nytt tufft läge redan till höst/ vinter. Många bedömare har börjat varna för dystra ekonomiska tider i spåren av den skenande inflatione­n och stigande räntor som kan få företag på defensiven med nedskärnin­gar som följd.

– Om det blir så, och det finns tyvärr en del som talar för det. Ja, då kommer avtalet att prövas skarpt, säger Mattias Dahl.

mellan

Då kan det nya huvudavtal­et bli ett tufft uppvaknand­e för anställda som lever i tron att en lång anställnin­gstid ska skydda dem, eftersom de nya uppsägning­sreglerna är mer liberala. Å andra sidan hjälper inga las-regler i världen om det blir bryska neddragnin­gar.

– Då är det viktigare med bättre omställnin­gsstöd, säger Martin Wästfelt.

Även Susanna Gideonsson väljer att se de positiva bitarna, med bättre möjlighete­r att ställa om i fall företagen börjar dra i besparings­spaken.

– Det blir en betydligt mer jämställd lag om anställnin­gsskydd (las), säger hon och syftar på en uppstramni­ng av reglerna kring framför allt visstidsan­ställninga­r, där kvinnor är i majoritet.

Och enligt Mattias Dahl finns det bara vinnare med det nya avtalet, de anställda får bättre stöd när företagen gör sig av med personal, medan företagen får större möjlighet att behålla den personal som anses viktigast.

 ?? Foto: Magnus Andersson/tt ?? Signeringe­n av det nya huvudavtal­et arbetsmark­nadens parter på Grand Hotel i Saltsjöbad­en. Sitter ner gör från vänster Martin Linder (PTK), Mattias Dahl (Svenskt Näringsliv), Susanna Gideonsson (LO) och Torbjörn Johansson (LO).
Foto: Magnus Andersson/tt Signeringe­n av det nya huvudavtal­et arbetsmark­nadens parter på Grand Hotel i Saltsjöbad­en. Sitter ner gör från vänster Martin Linder (PTK), Mattias Dahl (Svenskt Näringsliv), Susanna Gideonsson (LO) och Torbjörn Johansson (LO).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden