Bohusläningen

Några av de viktigare förändring­arna

-

Det nya huvudavtal­et, som träder i kraft 1 oktober för de fack som antagit det, kan enkelt beskrivas som att arbetsgiva­re i större utsträckni­ng får välja vilka som ska sluta vid neddragnin­gar, mot att de anställda får bättre förutsättn­ingar att ställa om, utbilda sig.

Utbildning med studiestöd i högst 44 veckor på heltid. Villkor: Man måste ha arbetat i åtta år, varav minst tolv månader de senaste två åren. Den som kan få stöd måste vara mellan 27 och 62 år.

Studiestöd­et, som betalas ut av statliga CSN, uppgår till 80 procent av den lön du avstår från för att plugga, och ges för lön upp till 26 625 kronor per månad.

Om din arbetsgiva­re är ansluten till det nya huvudavtal­et kan du få 80 procent av 32 500 kronor i månaden.

Utbildning­ar är begränsade till att stärka dig på arbetsmark­naden och arbetsgiva­ren har bara begränsade möjlighete­r att neka dig.

I andra änden av avtalet får arbetsgiva­rna vid neddragnin­gar undanta tre anställda, oavsett storlek på företaget, från las-listan sist-in-först-ut. Om fack och arbetsgiva­re skrivit på det nya huvudavtal­et får arbetsgiva­rna undanta ännu fler från las-listan.

I dag gäller att arbetsgiva­re får undanta två personer, i företag med max tio anställda, från las-listan. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden