Bohusläningen

Rapport: Segregatio­nen ökar i landet

Segregatio­nen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos, myndighete­n mot segregatio­n.

-

SAMHÄLLE

Segregatio­nen ökade mellan 1990 och 2020 och allt fler kommuner har blivit mer segregerad­e. Under tidsperiod­en 2011–2020 ökade också antalet områden med socioekono­miska utmaningar över hela landet, både i städer och i glesbygd.

Samtidigt ökade antalet områden med goda ekonomiska förutsättn­ingar. Majoritete­n av den svenska befolkning­en bor i sådana områden, samtidigt som allt fler bor i områden med socioekono­miska utmaningar.

”Det innebär att vi lever allt mer separerade från varandra”, säger Anders Kessling, direktör för Delmos, i ett pressmedde­lande.

Den sociala rörlighete­n riskerar att minska framöver eftersom fler bor och växer upp i områden med socioekono­miska utmaningar.

”Därför är det extra viktigt att arbeta med att förändra själva strukturer­na som leder till och upprätthål­ler segregatio­nen”, säger Anders Kessling.

Rapporten visar också att

som

” Vi kan inte sätta vem som helst att vårda barnen och ungdomarna. Stefan Hell Fröding,

individer påverkar sin situation med hjälp av studier och jobb och vilket gör det möjligt för dem att flytta till områden med bättre socioekono­miska förutsättn­ingar.

”När personer som lyckas bättre på arbetsmark­naden flyttar ifrån ett område så tyder mycket på att nya hushåll med betydligt lägre inkomst flyttar in”, säger Anders Kessling.

”Därför är det väldigt viktigt att jobba med att lyfta både individer och områden.” (TT)

presssekre­terare på Statens institutio­nsstyrelse som har svårt att få tag på personal. De har samtidigt många vårdkrävan­de ungdomar och har lokalprobl­em. Verksamhet­en går därför upp i stabsläge och antalet vårdplatse­r minskas. (TT)

rad. minskat na och den senaste ökningen är den första på länge.

Utsläppen från transports­ektorn har ökat mindre än utsläppen från industrin. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? En gård i Uppsalaför­orten Gottsunda, klassat ett utsatt område.
Foto: Tt/arkiv En gård i Uppsalaför­orten Gottsunda, klassat ett utsatt område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden