Bohusläningen

Efter succén – Uba Charles om sin tuffa uppväxt

Uba Charles har briljerat för Ljungskile och fått uppmärksam­het från allsvenska klubbar. Men vem är spelaren som alltid skiner och ler? Det här är historien om Uba Charles och hur han växte upp under tuffa förhålland­en i Nigeria.

-

Få människor har en lika glad uppsyn som Uba Charles. När Bohuslänin­gen träffar honom i Skarsjöval­lens restaurang ler han i princip oavbrutet.

Men 19-åringen från Nigeria fick en svår och tragisk start i livet. Redan när han var sju år blev hans pappa sjuk och dog.

– Det var väldigt, väldigt tufft för mig och min familj när pappa gick bort. Vi var fattiga och mamma kunde inte förse mig med både skola och fotboll, säger Uba Charles.

Hans mamma visste ingenting om sport och ville att den fotbollsto­kige grabben skulle prioritera skolan.

– Så hon blev arg på mig när jag berättade att jag ville satsa på fotbollen.

Uba Charles växte upp i södra Nigeria i området Imo State. Det var där han spelade fotboll på gatorna tillsamman­s med sina kompisar.

– Jag och många andra hade inga fotbollssk­or utan spelade barfota. Det var stenar överallt och ibland blev fötterna blodiga och fulla av stora sår.

Redan som ung blev han medveten om sin talang när folk berömde honom för sitt spel. En person kom fram till honom och sa: ”Ey, Uba, du kan ta dig långt. En dag kan du spela för en toppklubb. Du har kvalitén som krävs.”

– Det fick mig att välja fotbollen och sedan dess har jag inte drömt om någonting annat än att spela fotboll.

När Uba Charles var 15 år flyttade han hemifrån till Nigerias största stad, Lagos, där han började på en fotbollsak­ademi.

– Flytten var möjlig tack vare min storebror som tog hand om mig. Han flyttade med mig och gjorde det enklare för mig att lyckas. Därifrån och fram till i dag har mitt

 ?? ?? ”Jag saknar nigeriansk fotboll som är väldigt hård och tuff. I Europa är det inte alls lika hårt. I Nigeria sparkar och slåss alla när de spelar fotboll. Du måste vara beredd på att få många sparkar emot dig”, säger Uba Charles.
”Jag saknar nigeriansk fotboll som är väldigt hård och tuff. I Europa är det inte alls lika hårt. I Nigeria sparkar och slåss alla när de spelar fotboll. Du måste vara beredd på att få många sparkar emot dig”, säger Uba Charles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden