Bohusläningen

Skridskoäs­set och Os-medaljören Jonny Nilsson död

Os-guldmedalj­ören Jonny Nilsson har avlidit efter en tids sjukdom, 79 år gammal. – En profil som inte går att föreställa sig hur stor han var när han var aktiv, säger skridskole­gendaren Tomas Gustafson.

- Linnéa Engholm Tim Dahlbacka TT

Från ett 19-årigt stjärnskot­t till en av världens mest framgångsr­ika skridskoåk­are, sagan om Jonny Nilsson var otrolig. Natten till onsdagen fick den sitt slut när Os-guldmedalj­ören från 1964 avled efter en tids sjukdom.

– Han somnade in i natt, lugnt och stilla, säger hans hustru Marianne Nilsson.

Beskedet var väntat, Nilsson hade kämpat mot prostataca­ncer en tid.

– Livet rinner ur min kropp, jag blir sämre och sämre. Jag har alltid varit en fysisk stark person med ett enormt psyke som gjorde att jag blev bäst i världen, men nu orkar jag inte längre, sade han i vintras till Expressen.

Som ung blev Jonny Nilsson stjärna över en natt när han 19-år gammal tog hem sitt första Vm-guld, 10 000 meter i Moskva, 1962. Efter det radade han upp framgångar och var världens obestridde skridskoku­ng under det tidiga 1960-talet.

Totalt blev det sex Vm-guld, det sista 1965. Förutom Vm-gulden blev han Sveriges tredje olympiske mästare på 10 000 meter, efter Åke Seyffarth och Sigge Ericsson, när han fick kliva högst upp på pallen i Innsbruck 1964.

Tomas Gustafson var bara fem år vid det tillfället, men har träffat Nilsson på senare år och inspirerat­s av honom. Gustafson tog själv tre Os-guld under sin karriär på 1980-talet.

– Han var alltid väldigt trevlig och väldigt social. En profil som inte går att föreställa sig hur stor han var när han var aktiv. Jonny var en stor idol för mamma och pappa och de blev säkert glada när jag började åka också.

Jonny Nilsson hann uppleva Nils van der Poels succé med dubbla Osguld i Peking.

– Han ringde och berömde mig för min kommenteri­ng av Nils van der Poel och det betydde mycket, säger Gustafson och berättar om Nilssons betydelse för sporten:

– Han har varit en av de starka profilerna. Är man lite yngre kanske man inte känner till honom men det krävs någon sådan profil som håller intresset för sporten uppe och det gjorde han under sin tid.

"Det går inte riktigt att förstå hur stor han var. Skridskon var en del av folksjälen när han var aktiv och det var kul att lära känna honom på det lilla sätt jag hann. Tomas Gustafson

Och intresset fanns inte enbart för sporten, utan även för Nilsson själv. Han blev under sin karriär framröstad till Sveriges populärast­e person 1963, före dåvarande kung Gustaf VI Adolf. Han fick också Bragdgulde­t samma år – ett år innan Os-guldet.

– Det går inte riktigt att förstå hur stor han var. Skridskon var en del av folksjälen när han var aktiv och det var kul att lära känna honom på det lilla sätt jag hann. Jag har bara gott att säga om Jonny, säger Tomas Gustafson.

 ?? ?? Skridskoåk­aren Jonny Nilsson.
ARKIVBILD
Skridskoåk­aren Jonny Nilsson. ARKIVBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden