Bohusläningen

William byggde om en gammal Citroën till elbil

-

Som sextonårin­g köpte William Bäckander från Trollhätta­n en nästan 40 år gammal Citroën 2 CV. Lagom till artonårsda­gen hade han konvertera­t den till el hemma i garaget. Priset: ungefär som en begagnad elbil, samt 800 arbetstimm­ar. – Jag gillar teknik. Att pilla på grejer, skruva och skapa saker. En bil kändes som ett bra projekt, säger William Bäckander.

Idén att konvertera en veteranbil fick han för flera år sedan, när hans pappa skaffade en elektrisk tjänstebil. Samtidigt hade han en äldre Citroën 2 CV i garaget. – Vi hade en tanke om att kombinera dem, fast i en ny bil som kunde bli min artonårsbi­l. Så vi la ut en annons där vi sökte efter en äldre 2 CV utan motor, eller med rasad motor. Vi fick tag på en i Skåne, säger William Bäckander.

Bilen i Skåne var av årgång 1983 och hade stått på en åker i tolv år. Motorn

var helt slut efter ett vinterrall­y. Pappa och son Bäckander körde hem den till Trollhätta­n på en trailer. Sedan började en två år lång renovering. Bilen var i dåligt skick – den var helt rostig undertill och behövde bland annat nya golv, trösklar, bagageutru­mme och ramar runt rutorna. Och så var det ju det med motorn.

– Vi hade ingen klar plan, och vi hade ingen kunskap om hur man konvertera­r till el. Vi läste mycket på nätet. Jag startade forumet Elbilsbygg­en Sverige på Facebook. Nu har den gruppen 1 500 medlemmar, säger William Bäckander.

Far och son lade mycket tid på att leta efter delar i Sverige och utomlands. En elmotor av sorten Hyper 9 inhandlade­s i Nederlände­rna.

– Nu finns det en del återförsäl­jare i Sverige, men då hittade vi ingen. Hyper 9 är ganska vanlig bland personer som konvertera­r veteranbil­ar. Äldre Nissan Leaf-motorer

” Alla kollar och många vill prata, man får inte vara blyg när man kör en sån här bil. William Bäckander

är också vanliga. De finns också de som använder motorer från BMW i3 och Teslamotor­er, säger William Bäckander.

Batteriet är på 17 kwh och köptes

 ?? ?? William och hans pappa la 800 timmar på att bygga om den gamla Citroënen.
William och hans pappa la 800 timmar på att bygga om den gamla Citroënen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden