Bohusläningen

Friends har spelat ut sin roll – mobbningen ökar

- Christer Olsson Legitimera­d psykolog och författare, som i decennier har arbetat på olika sätt mot kränkning och mobbning

Organisati­onen Friends började arbeta mot mobbning 1997. De byggde sin verksamhet på att skolor skulle arbeta med kamratstöd­jare. I sin rapport som kom 2011 ”Utvärderin­g av metoder mot mobbning” kom Skolverket fram till att kamratstöd­jare var kontraprod­uktivt. Metoden riskerade att öka mobbningen bland elever. Varje dag är det 60 000-70 000 elever, som plågas på olika platser och på olika sätt i sin skola, på väg dit och hem och via sociala medier. Det finns också mobbade elever som stannar hemma och inte går till skolan, för att där möta sina plågoandar.

Friends skriver om sig själva, att deras vision är en värld där inget barn utsätts för mobbning, bland annat genom att ge vuxna forsknings­baserade verktyg för att förhindra mobbning bland barn och unga.

Har Friends har något tidsperspe­ktiv för sin verksamhet?

I mobbningss­tatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck. Tvärtom. Fler elever mobbas idag än när Friends bildades. ”Vi har halkat efter från att ha varit ett föregångsl­and”, säger Maria Loodberg, sakkunnig hos Friends.

Så tidigt som 2017, skriver Peter Gill, professor emeritus i pedagogik (Svd 11/62017):

”Sverige är inte längre ett mönsterlan­d i arbetet mot mobbning. Något har slagit fel. Att under tio år gå från bäst till medelmåtta, bör uppfattas som en stor besvikelse”.

Även denna gång gråter Friends krokodiltå­rar och vägrar att se sin del i misslyckan­det. Friends har använt djup oärlighet, när de beskriver sina framgångar i kampen mot mobbning genom att framhålla: ”I skolor som arbetar med Friendspro­grammet minskar mobbningen med i snitt 24 procent efter ett år. Detta framhålls som något generellt. Det är inte sant. Påståendet har bland annat använts i massutskic­kade reklamfold­rar, när de vill övertyga människor att skänka pengar.

Sanningen är, att uppgiften är hämtad från en enkätunder­sökning gjord läsåret 2012/13 med 9000 elever på 40 skolor. På 27 av skolorna minskade antalet kränkta elever, medan kränkninga­rna ökade på 13 skolor.

Min skarpa återkomman­de kritik, då och då i olika tidningar, av denna desinforma­tion gav slutligen resultat. Nu finns inte längre denna uppgift med i Friends presentati­on av sig själva.

Friends framhåller ofta i sina rapporter ”En väsentlig risk i Friends verksamhet är minskade intäktsstr­ömmar, kontra en stor del fasta kostnader i verksamhet­en, varav främst personal. Om en eller ett par större sponsorer skulle avsluta sina samarbeten med Friends under samma år skulle det få konsekvens­er”. Jag förstår att det gäller att ligga i för att få in pengar till löner och sociala avgifter, för sina drygt 30 anställda.

Den som i höstas vann ”Sveriges mästerkock VIP”, fick förutom äran, titeln och Mästerkock-statyetten, 100 000 kronor att skänka till valfri välgörenhe­tsorganisa­tion. Pengarna kom Friends till del. Med obligatori­ska arbetsgiva­ravgifter räcker dessa pengar till en månadslön för Friends generalsek­reterare.

Det är enkelt att googla fram företag som sponsrar Friends. Jag tänker inte avge omdöme om något av dem. Men det kanske är dags att de ställer sig frågan: Varför gynnar vi Friends? Hur många elever har blivit befriade från mobbningen­s inferno på grund av vår insats? Eller räcker det med att era företagsna­mn får lyskraft i olika sammanhang, som ett slags samvetsali­bi?

För mig har Friends spelat ut sin roll. Organisati­onen borde avvecklats för flera år sedan, eftersom de hovrar så långt över verklighet­en, att de inte längre ser den.

 ?? BILD: EMMA HELLSTRÖM ?? I mobbningss­tatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck, uttrycker skribenten.
BILD: EMMA HELLSTRÖM I mobbningss­tatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden