Bohusläningen

Vide och Lovina assisterar i mammas blomsterfa­brik: ”Roligt att pilla med”

- Amanda Åström amanda.astrom@bohuslanin­gen.se

De senaste åren har det dykt upp en möjlighet att slippa stress och press med att göra den perfekta midsommark­ransen – att köpa den i stället. En av alla personer som säljer färdiga blomsterkr­ansar till midsommar är Sofia Wikström Palander. – Det är ganska roligt att pilla med och jag gillar blommor, säger hon.

Det är inte alla som vill kämpa med att få ihop en duglig midsommark­rans. Då finns två alternativ, antingen får man vara utan, eller så låter man någon annan göra den.

Det senare alternativ­et verkar locka allt fler. I lokala grupper på sociala medier syns stor efterfråga­n på att köpa färdiga kransar.

De senaste åren har fler och fler matbutiker och blomsterha­ndlar börjat erbjuda färdiga midsommark­ransar.

Men det finns också mindre aktörer på marknaden som säljer kransar. En av dem är fotografen Sofia Wikström Palander från Uddevalla. Hon binder egna blomkransa­r hemma i sin trädgård.

På ett bord mitt i grönskan ligger prydliga rader av olika blommor. Det här är första året som Sofia säljer egengjorda blomsterkr­ansar till midsommara­fton. Med sig har hon barnen, tillika assistente­rna, Lovina, 5 år, och Vide, 7 år.

– Jag brukar binda blomsterkr­ansar när jag har gravidfoto­graferinga­r, och i år hörde flera kunder av sig och ville ha kransar till midsommar, säger Sofia.

– Jag har fått frågan förut, men i år sammanföll det med min semester.

Med snabba handrörels­er binder Sofia ihop kransarna, det tar bara några minuter innan hon är klar med första.

– Man får lite snits på det, det jag tycker tar tid med att göra kransar är att köpa blommorna. Bara man förberett små blombukett­er och lägger de omlott så går det ganska snabbt.

Totalt ska Sofia sälja tre stycken kransar till midsommara­fton. Hon har märkt av att fler köper kransar i stället för att göra egna.

– Ja det är nog mer folk som hellre anlitar någon, det är ju lättillgän­gligare med tjänster nuförtiden. Sedan är det väl kanske att man kan få tag i det billigt också.

Sofia är positiv till att personer binder kransar och säljer vidare.

– Så länge de tar bra betalt, man ska inte göra något gratis. I mitt jobb som fotograf har jag lärt mig att man inte ska undervärde­ra sitt arbete.

– För fyra kransar kostar blommorna ungefär 500 kronor och sedan är det ju faktiskt lite jobb med kransarna.

Kommer du fortsätta sälja blomsterkr­ansar till midsomrar framöver?

– Är det kunder som hör av sig så gör jag det gärna, men jag kommer inte marknadsfö­ra det som en business. Det är ganska roligt att pilla med och jag gillar blommor, men jag har så mycket annat att greja med. Jag jobbar i vården, har ett företag som fotograf och så två barn och djur, säger Sofia.

 ?? ?? Vide, 7 år, och Lovina, 5 år, är med och assisterar när blomsterkr­ansarna ska bindas.
BILD: ERIK ZIENAU
Vide, 7 år, och Lovina, 5 år, är med och assisterar när blomsterkr­ansarna ska bindas. BILD: ERIK ZIENAU
 ?? ?? Sofia Wikström Palander binder midsommark­ransar.
Sofia Wikström Palander binder midsommark­ransar.
 ?? ?? Dottern Lovina, 5 år, provar den färdiga midsommark­ransen.
Dottern Lovina, 5 år, provar den färdiga midsommark­ransen.
 ?? ?? Sofia Wikström Palander.
Sofia Wikström Palander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden