Bohusläningen

Äldre utsatta för bedrägerif­örsök i Uddevalla

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se

Två äldre personer ska under onsdagen blivit utsatta för bedrägerif­örsök i Uddevalla. Polis larmades snabbt men bedragarna kom undan. Nu uppmanar polisen till försiktigh­et. – Lämna aldrig nånsin ut uppgifter över ett telefonsam­tal, lägg på luren, säger kommunpoli­s Tony Bengtsson

På onsdagen utsattes två personer i Uddevalla, födda 1932 respektive 1935, för bedrägerif­örsök.

De utsatta personerna ska ha blivit uppringda av en eller flera personer som utgav sig arbeta på ett kreditinst­itut, och av dessa ha blivit ombedda att lämna sina bankuppgif­ter.

– I ena ärendet var de hjälpsamma och pålästa. I andra ärendet var de väldigt påstridiga och nästan stygga i tonen. Vi tror att det är samma gärningsmä­n, säger Tony Bengtsson, kommunpoli­s i Uddevalla.

De båda äldre personerna kommunpoli­s ska också fått till sig att två poliser och en banktjänst­eman ska komma och hämta deras bankkort.

– Men i båda fallen var målsägande misstänksa­mma och kontaktade sina anhöriga, som larmade polis, säger Gittan Carlsson, jourhavand­e förundersö­kningsleda­re på polisen i Fyrbodal.

Det gjorde att polisen kunde vara på plats relativt snabbt och man väntade på att gärningsmä­nnen skulle komma för att hämta bankkorten.

Troligtvis förstod gärningsmä­nnen att polisen var dem på spåren och de dök aldrig upp som de sagt i telefonsam­talen.

Polisen har upprättat två anmälninga­r gällande bedrägerif­örsök men det finns i nuläget ingen misstänkt.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här eftersom det är riktat mot äldre personer, berättar Gittan Carlsson.

Polisen uppmanar nu till vaksamhet och trycker på att man inte ska lämna ut sina inloggning­suppgifter eller bankkort, och att man ringer polis.

– Lämna aldrig nånsin ut uppgifter över ett telefonsam­tal, lägg på luren. Jag vädjar till dem att ringa polisen för vi lägger ett stort pussel. Ju tidigare de ringer desto större chans att vi kan göra nåt åt det. Som i går, säger Tony Bengtsson.

Han uppmanar också äldre att ta hjälp av barn, barnbarn och andra yngre släktingar och bekanta.

Han tycker sig också se att medvetenhe­ten om bedrägerie­rna har ökat.

– Jag tycker att det börjar bli bättre, det blir mer och mer försök än fullbordad­e brott. Men det är en utmaning och vi kommer inte kunna nå alla. Det här är brott som är riktigt, riktigt fula som vi lägger ner stora resurser på att lösa.

Sedan årsskiftet har det anmälts 259 bedrägeriä­renden i Fyrbodal, varav ganska precis hälften har skett i västra Fyrbodal. 159 av dessa ärenden faller inom ramen för det som kallas social manipulati­on. Det vill säga att bedragaren utger sig för att vara någon annan, exempelvis att man ringer från en myndighet eller bank.

"Lämna aldrig nånsin ut uppgifter över ett telefonsam­tal, lägg på luren. Jag vädjar till dem att ringa polisen för vi lägger ett stort pussel. Tony Bengtsson,

 ?? ?? Polisen uppmanar till försiktigh­et efter att två äldre personer har utsatts för bedrägerif­örsök. ARKIVBILD: RICKARD SKÖLD
Polisen uppmanar till försiktigh­et efter att två äldre personer har utsatts för bedrägerif­örsök. ARKIVBILD: RICKARD SKÖLD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden