Bohusläningen

Støjberg bildar ett nytt parti – ingen Sd-kopia

Det är bara fem veckor sedan hon blev av med sin elektronis­ka fotboja. Nu startar den tidigare danska migrations­ministern Inger Støjberg ett nytt parti, Danmarksde­mokraterna. Trots namnet blir det inte en dansk version av Sverigedem­okraterna.

-

DANMARK

– Det är inte ett parti som skapas i protest mot andra partier eller ett system, det är ett parti som vill ha inflytande, säger hon i en intervju med Danmarks radio.

I december förra året kastades hon ut ur folketinge­t efter att ha blivit dömd till fängelse i riksrätten på grund av att hon under sin tid som migrations­minister för Venstre hade gett en lagvidrig instruktio­n om att skilja asylsökand­e par åt, om den ena parten var minderårig (under 18 år). Straffet kunde hon sedan avtjäna genom att bära fotboja.

Nu har hon sikte på folketinge­t igen. När hon möter journalist­er i Spentrup får hon frågan om Danmarksde­mokraterna ska bli en dansk version av SD, apropå det likartade namnet.

– Jag är inte detaljinsa­tt i hur Sverigedem­okraternas partiprogr­am ser ut, men så är det inte. Det här är ett danskt parti, säger hon till DR.

Hon valde namnet eftersom det speglar vad hon står för, säger hon. Ambitionen är att sätta fokus på Danmark utanför Köpenhamn.

Under sin tid som minister blev hon känd för sina hårda nypor på det migrations­politiska området och även framöver kommer hon att driva på för en stram invandring­spolitik.

Hon vill gärna ha skattesänk­ningar, under förutsättn­ing att det finns ekonomiskt utrymme. När hon får frågor om den gröna omställnin­gen understryk­er hon att det är viktigt att det även i fortsättni­ngen går att bedriva produktion i Danmark och att företag inte ska ”jagas ut ur landet”.

Hittills har hon varken någon partiorgan­isation, något partiprogr­am eller pengar, men det hon prioritera­r först är att samla in de minst 20 182 namnunders­krifter från danska medborgare som krävs för att hon ska kunna kandidera till folketinge­t. I går eftermidda­gen hade hon fått in nästan 11 000 stycken, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Samtidigt har flera avhoppare från Dansk folkeparti uttryckt intresse för Støjbergs nya parti.

Støjberg blev folketings­ledamot för Venstre 2001 och hon har haft flera olika ministerpo­ster, bland annat som migrations­minister 2015–2019.

Från februari förra året var hon politisk vilde i folketinge­t, fram tills att hon i december tvingades lämna efter en omröstning där majoritete­n av folketinge­t förklarat henne olämplig som ledamot. (TT)

 ?? Foto: Henning Bagger/ritzau Scanpix ?? Inger Støjberg presentera­de det nya partiet Danmarksde­mokraterna vid en pressträff på Hvidsten Kro i Spentrup.
Foto: Henning Bagger/ritzau Scanpix Inger Støjberg presentera­de det nya partiet Danmarksde­mokraterna vid en pressträff på Hvidsten Kro i Spentrup.
 ?? Foto: Olivier Matthys/ap ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson på toppmötet.
Foto: Olivier Matthys/ap Statsminis­ter Magdalena Andersson på toppmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden