Bohusläningen

Terapi i ett förebyggan­de syfte för par

-

När Malin Johansson föreslog för sin sambo Kalle Mårtensson att de skulle gå i parterapi trodde han att det var början till slutet på relationen. Men efter bara ett samtal kände båda att de kunde ta itu med en konflikt där båda hade låst sig. – Det är normalt att gå och prata med någon om man har problem. Det betyder inte slutet på en relation, utan att man vill komma framåt, säger Malin Johansson.

Malin och Kalle har två små barn tillsamman­s och känner båda ett behov att ibland få komma iväg och träffa vänner på egen hand. Men när Malin skulle gå ut uppstod ofta konflikter. Kalle ville kunna ringa och be henne komma hem så fort situatione­n hemma med barnen blev för jobbig.

– Det var som att jag inte kunde slappa av, för min telefon kunde ringa när som helst. När får jag inte vara påkopplad som mamma då? Jag måste få komma bort och göra mitt för att må bra, säger Malin.

När Malin föreslog att de skulle gå i parterapi var Kalles första reaktion att det lät som slutet på relationen.

– Jag tänkte: ”Nu är det slutet. Ska vi gå isär liksom?” säger Kalle.

Men det var långt ifrån vad Malin kände. För henne var det viktigt att hitta en lösning så att det inte fanns problem i relationen som hon och Kalle inte kunde prata om.

Parterapeu­ten lyfte fram ett nytt perspektiv på vad det innebär att ”sätta familjen först”. Eftersom de var fyra personer kunde det ibland innebära att det ena barnets behov behövde komma först, ibland det andra barnets, ibland Kalles och ibland Malins. Det gjorde stort intryck på både Kalle och Malin.

– Vi pratade lite om att Kalle skulle sätta på sig en mental rustning och vara förberedd på att det kommer bli jobbigt. Att barnen kanske inte kommer att somna i vanlig tid och han kanske inte kommer få gejma, dricka lite bärs och ha det gött, säger Malin.

Nu känner sig Malin mer avslappnad när hon är ute tillsamman­s med sina vänner och Kalle har också känt sig mer lugn i situatione­n.

– Vi vill uppmärksam­ma att det är normalt att gå och prata med någon om man har problem. Det betyder inte slutet på en relation, utan att man vill komma framåt, säger Malin.

Camilla och David Axelsson har också gått i parterapi och ser det som sin uppgift att prata om hur man kan ta hjälp innan man hamnar i kris.

– Vi brinner båda för långsiktig­a och hållbara relationer. Det känns som att terapi ibland kommer för sent och vi har under lång tid sett ett samhälle där relationer ibland blir slit och släng, säger David.

Camilla är uppvuxen i familjehem och hade gått i terapi på egen hand av den anledninge­n. Eftersom hon och David hade varit tillsamman­s länge kände hon att mycket av det som hon lyfte i sin egen terapi berörde dem båda.

De började därför gå i parterapi för att fånga upp eventuella problem innan de eskalerade till konflikter. Redan tidigare hade paret gått en äktenskaps­kurs och läst böcker tillsamman­s om friskvård i äktenskape­t.

– Vi är väldigt olika och ville lära oss att förstå varandras reaktioner. Att det inte är en som ska ändra på sig, utan att man ska jobba på det tillsamman­s, säger Camilla.

Hon är introvert till personligh­eten,

"Vi hade läxa att sätta ord på varför vi älskar varandra Camilla och David Axelsson

medan David är extrovert och har närmare till känslor.

– Jag är snabbare på att prata och sätta ord på hur jag känner. Camilla tar längre tid att landa i sina känslor, säger David.

Han hade själv inte någon tidigare erfarenhet av att gå i terapi, men jobbar i kyrkan som pastor och har suttit i många liknande samtal.

– Jag har sett värdet av att bolla saker med någon annan och att få någon att spegla sig i.

Kalle hade inte heller någon erfa

 ?? ?? Malin Johansson och Kalle Mårtensson­s problem kretsade kring bådas behov av egentid i den hektiska vardagen med småbarn.
Malin Johansson och Kalle Mårtensson­s problem kretsade kring bådas behov av egentid i den hektiska vardagen med småbarn.
 ?? ?? Parterapeu­ten hjälpte Malin och Kalle att förstå varandras behov, så att de lättare kunde prata utan att det ledde till konflikter.
Parterapeu­ten hjälpte Malin och Kalle att förstå varandras behov, så att de lättare kunde prata utan att det ledde till konflikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden