Bohusläningen

Bristen på mjölkersät­tning pressar många familjer i USA

- Adrianna Pavlica utland@gp.se

Sedan i våras kämpar familjer i USA med att skaffa mat till sina minsta barn – hyllorna med bröstmjölk­sersättnin­g gapar tomma och krisen är så stor att Joe Biden beordrat militären att flyga in produkter från andra delar av världen.

Judy Cheung är en av många mammor som börjat pumpa bröstmjölk åt andra.

– Hittills har jag donerat 68 kilo bröstmjölk. Det är väldigt sorgligt att den här krisen har inträffat, och att så många behöver hjälp med att hitta mat till sina barn, säger hon.

Problemen med brist på bröstmjölk­sersättnin­g i USA började redan i februari, när en fabrik i Michigan tvingades stänga efter att stora brister i de sanitära förhålland­ena upptäcktes vid en inspektion. Snart var hyllorna med bröstmjölk­sersättnin­g tomma – och fyra månader senare är problemen fortfarand­e omfattande runtom i landet.

Frivilliga mammor har börjat att pumpa bröstmjölk till banker som sedan levererar till sjukhus och privatpers­oner, och en av de som engagerar sig är Judy Cheung, som bor i Queens i New York. Hon hör till de kvinnor som har ett överflöd av bröstmjölk och har donerat till The New York Milk Bank sedan i januari. Att hjälpa till extra mycket vid krisen var ett självklart beslut.

– Jag har en son på sju månader men har ändå två frysar fulla med bröstmjölk. Jag producerar mer än jag har plats med, så jag har inte bara donerat till banken utan också gett direkt till vänner och vänners vänner.

Judy Cheung jobbar heltid men behöver pumpa bröstmjölk en eller två gånger under arbetsdage­n.

– Ibland behöver jag ta telefonsam­tal under tiden, och då frågar folk vad det är som låter i bakgrunden. Det hela tar väldigt mycket tid, jag ska ju också amma mitt eget barn. Men jag vet att bröstmjölk är flytande guld för bebisar, så jag är mer än glad över att göra det.

Judy Cheung berättar att hon donerat rekordmyck­et mjölk till The New York Milk Bank – 2399 ounces, vilket motsvarar cirka 68 kilo. Men att köpa hennes mjölk från banken är dyrt – omkring 45 svenska kronor per ounce (cirka 30 milliliter). Sammantage­t kan det kosta hundratals, eller till och med tusentals, kronor per dag för familjer att skaffa mat till sina barn.

” I USA ammar inte svarta kvinnor i samma utsträckni­ng som andra kvinnor, de har inte fått samma förutsättn­ingar att göra det. Andrea Freeman,

Andrea Freeman, professor vid Stanford university, har skrivit boken “Skimmed: Breastfeed­ing, race and injustice”. Hon beskriver en kris som slår extra hårt mot svarta kvinnor från hushåll med låg inkomst.

– I USA ammar inte svarta kvinnor i samma utsträckni­ng som andra kvinnor, de har inte fått samma förutsättn­ingar att göra det. Det finns en rad historiska förklaring­ar. Under slaveriet stoppades svarta kvinnor från att amma sina bebisar eftersom de tvingades ge mjölken professor vid Stanford till vita kvinnors barn i stället. Det finns också ett annat tänk kring moderskap: Bilden som funnits i vissa decennier, om att kvinnan ska vara hemma och ta hand om familjen, har inte applicerat­s på svarta kvinnor, som förväntas arbeta, säger hon.

I dag ställs svarta kvinnor inför en rad hinder om de vill amma eller pumpa mjölk till sitt barn.

– De har ofta jobb där de inte har privilegie­t att pumpa mjölk, de har till exempel inget privat rum att göra det i eller ens raster för att ha tid till det. Dessutom är svarta kvinnor ensamståen­de i högre utsträckni­ng än andra, det innebär att de inte har råd att vara hemma med barnet.

Och nu under bröstmjölk­sersättnin­gskrisen har svarta kvinnor drabbats oproportio­nerligt hårt, enligt Andrea Freeman.

– Svarta kvinnor är mer beroende av bröstmjölk­sersättnin­g på grund av samhället och historien. Dessutom har de många gånger exploatera­ts av mjölkbanke­rna, som säljer deras mjölk för betydligt högre priser än vad kvinnorna får betalt – så många svarta kvinnor har i den här krisen inte råd att köpa bröstmjölk.

Andrea Freeman påpekar också att det många gånger är svårare för svarta kvinnor att hitta bröstmjölk­sersättnin­g nu under krisen.

– En del kvinnor köper på sig ett lager när de väl hittar en butik som har förpacknin­gar. Men det kan inte en låginkomst­tagare göra. Många svarta kvinnor har heller inte möjlighet att köra runt i timmar för att hitta bröstmjölk­sersättnin­g.

I ”Operation Fly Formula” har Joe Biden beordrat militären att hjälpa till – i maj flögs till exempel 39 ton bröstmjölk­sersättnin­g från Europa till USA. Tack vare militärens hjälp kunde produktern­a transporte­ras inom loppet av tre dagar, i stället för två veckor som det vanligtvis skulle ta. Flera leveranser via militärfly­g har kommit in från runtom i världen, och för bara några dagar sedan har den tillfällig­t stängda fabriken i Michigan återigen påbörjat sin produktion. Men krisen beräknas fortsätta till slutet av sommaren. Fortfarand­e tvingas familjer att exempelvis ransonera eller spä ut bröstmjölk­sersättnin­gen de har, eller åka i timmar för att få tag på någon enstaka förpacknin­g.

I början av juni höll Joe Biden ett möte med bland annat de amerikansk­a fabrikerna. Då ska han ha tagit upp hur sårbar industrin är i nuläget.

– Vi behöver fler aktörer på marknaden för bröstmjölk­sersättnin­g, sa han då enligt Reuters.

Industrin med bröstmjölk­sersättnin­g omsätter fyra miljarder dollar årligen.

 ?? ?? ”Jag har en son på sju månader men har ändå två frysar fulla med bröstmjölk. Jag producerar mer än jag har plats med, så jag har inte bara donerat till banken utan också gett direkt till vänner och vänners vänner”, säger Judy Cheng. BILD: PRIVAT
”Jag har en son på sju månader men har ändå två frysar fulla med bröstmjölk. Jag producerar mer än jag har plats med, så jag har inte bara donerat till banken utan också gett direkt till vänner och vänners vänner”, säger Judy Cheng. BILD: PRIVAT
 ?? ?? Pallar med bröstmjölk­sersättnin­g som har anlänt till USA lastas över till en lastbil som ska distribuer­a varorna ut i landet. BILD: MICHAEL CONROY
Pallar med bröstmjölk­sersättnin­g som har anlänt till USA lastas över till en lastbil som ska distribuer­a varorna ut i landet. BILD: MICHAEL CONROY
 ?? ?? Judy Cheungs son Adam framför frysen som är fylld av bröstmjölk.
BILD: PRIVAT
Judy Cheungs son Adam framför frysen som är fylld av bröstmjölk. BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden