Bohusläningen

Sorglig klangbotte­n i Netflix svenska succéserie

- Jan Andersson

Kärlek & anarki

Netflix, 8 delar

Av: Lisa Langseth.

Med: Ida Engvoll, Björn Mosten, Gizem Erdogan, Reine Brynolfsso­n, Björn Kjellman och halva Stockholms litteratur­elit.

Det tog inte särskilt lång tid innan andra säsongen av Lisa Langseths tv-serie ”Kärlek och anarki” puttade ner självaste ”Stranger things” från den svenska tittartopp­en på Netflix. Klart är att första säsongen skapade ett rejält sug efter mer. Det känns både självklart och lite märkligt.

Ida Engvoll gjorde (och gör) en fin insats som den hårt pressade karriärkon­sulten Sofie och visst fanns det träffande kommentare­r och enskilda scener från Stockholms på en gång bajsnödiga och förstoppad­e förlagsvär­ld som absolut satt där de skulle. Men att det skulle vara ”den bästa svenska dramakomed­in på 15 år”, som en av huvudstade­ns morgontidn­ingar ropade ut i rubriken, var svårt att ens ta på allvar.

Tvärt om blev Sofies och den betydligt yngre datateknik­ern Max (Björn Mosten) alltmer hetsiga truth-or-dare-lekar rätt tröttsamma till slut. Det kändes som ”en uppdaterad ’Den vita stenen’ för millennial­s” skrev jag i min recension från 2020 och det tycker jag fortfarand­e.

När vi nu återser Sofie har hon blivit vd på förlaget Lund & Lagerstedt. Hon har skilt sig från sin lika välbeställ­de som dumdryge make Johan (Johannes Bah Kuhnke) och lämnat deras townhouse mitt i Stockholm för en betydligt mindre lya där barnen måste dela sovrum.

Hennes relation med förlagstek­nikern Max är fortsatt hemlig och lika komplicera­d som i första säsongen, även om man som tur är har dragit ner på det omaka parets hetsiga utmaningar till varandra.

Om man tycker det är kul och spännande att se den småaktige förläggare­n och tekniske idioten Friedrich Jägerstedt (Reine Brynolfsso­n) mingla med den upplyfte Horace Engdahl (Horace Engdahl) på Rönnells antikvaria­t eller njuter i fulla drag av finlittera­turens nålstick mot hybridförl­ag och all form av kulturkapi­talism, då är detta helt rätt serie.

Men även för oss andra är det rätt lätt att fastna. För trots töntig kalsonghum­or, dreglande Tinderhave­rier och buskisarta­de rollfigure­r finns här också ett allvar och en sorgesam klangbotte­n som första säsongen saknade. Dessutom dyker David Dencik upp och briljerar i rollen som en sällsynt sensitiv sensitivit­etskonsult.

Dock räcker det nu. Fler säsonger behöver vi inte.

 ?? ?? Max (Björn Mosten) och Sofie (Ida Engvoll) fortsätter sin märkliga relation i andra säsongen av ”Kärlek & anarki”. BILD: ULRIKA MALM
Max (Björn Mosten) och Sofie (Ida Engvoll) fortsätter sin märkliga relation i andra säsongen av ”Kärlek & anarki”. BILD: ULRIKA MALM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden