Bohusläningen

Inga pengar till Skagerraks­banan i järnvägssa­tsningen

- Love Schiller love.schiller@bohuslanin­gen.se

Regeringen lovar att utreda järnvägsst­räckan Göteborg–oslo, men det finns ingen tid eller pengar i beräkninge­n. ”Regionen och Trafikverk­et vill inte satsa på ett dubbelspår här i Bohuslän, och det visar hur lite de tror på Bohusbanan”, säger Anders Brunberg, projektled­are för Skagerrakb­anan för Bohusläns kommuner.

I regeringen­s senaste miljardsat­sning på tågtrafike­n lovar de att utreda järnvägsst­räckan Göteborg–oslo, men varken tid eller pengar finns med i beräkninga­rna. Norra Bohus- och Skagerraks­banan hamnar återigen i skymundan. – Ska det finnas någon form av järnvägsak­tivitet här i Bohuslän så krävs det mer än att hoppas, säger Anders Brunberg, projektled­are för Skagerrakb­anan på Uddevalla kommun.

Iflera decennier har Västsverig­e efterlyst en snabbare järnväg till Oslo. I mitten på juni kom beslutet till en plan där regeringen ger Trafikverk­et i uppdrag att utreda förutsättn­ingarna för åtgärder på järnvägsst­räckorna Göteborg–oslo och Stockholm–oslo. Ett uppdrag som kommer att ske i samarbete med Jernbanedi­rektoratet i Norge.

Av de totalt 881 miljarder kronor som regeringen­s plan omfattar viks 50 miljarder till projekt i Västsverig­e. En stor del av den summan landar i projektet om den nya höghastigh­etsbanan som planeras mellan Göteborg via Landvetter till Borås. I satsningen ingår också 800 miljoner kronor till att förstärka sträckan Laxå–alingsås.

Men varken pengar eller en tidsplan för när snabbare tåg till Oslo skulle kunna rulla nämns inte i den nationella planen för transporti­nfra

strukturen. Och att utveckla Norra Bohusbanan ryms heller inte i planen.

För lite mer än ett år sedan började kommuner i Bohuslän och sydöstra Norge planera för ett snabbtåg mellan Göteborg och Oslo. De hade tröttnat på – vad de ansåg var – en senfärdigh­et och ett ointresse från regeringar­nas sida att satsa på järnväg i området. I stället tog de saken i egna händer och finansiera­de en utredning.

– Det blir inte prioriteri­ngar till Bohuslän. Vi har en urusel Bohusbana, regnar eller blåser det så går det inga tåg. Restiden till Göteborg är oacceptabe­l. Där började arbetet, sade Anders Brunberg, tillväxtch­ef på Uddevalla kommun och även projektled­are för Skagerrakb­anan för Bohusläns kommuner, till Bohuslänin­gen i fjol.

Planen innebär en 28,5 mil lång järnvägsst­räckning mellan Surte i söder och Ski, strax söder om Oslo, i norr. Järnvägen, som går under namnet Skagerrakb­anan, bygger på konceptet med brobanor, att spåren ligger på betongpela­re. På den svenska sidan planeras stationer i Strömstad, Munkedal, Uddevalla, Kungälv, Göteborg och Stenungsun­d.

I Munkedal planeras anslutning till Lysekilsba­nan och i Uddevalla till Dalslandsb­anan och mot Trollhätta­n. Banan är tänkt att trafikeras 2028 med tåg som kör i 400 kilometer i timmen. Tågen ska kunna köra mellan de två storstäder­na på en timme.

Utredninge­n som rör den ökade kapacitet på sträckan Göteborg–oslo kommer att ha sin utgångspun­kt i Trafikverk­ets tidigare rapport, skriver Jennie Zetterströ­m, pressekret­erare hos infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth, i ett mejl till Bohuslänin­gen.

”Skagerrakb­anan nämns inte i den, och vid genomföran­det av uppdraget ska Trafikverk­et samråda med berörda regioner och kommuner samt med andra berörda aktörer”.

Anders Brunberg, tillväxtch­ef på Uddevalla kommun och även projektled­are för Skagerrakb­anan för Bohusläns kommuner, välkomnar regeringen­s plan till utredning.

– Det är alldeles utmärkt att de vill utreda ett förslag till en bättre järnväg.

– Vi har hittills inte begärt att finnas med i den nationella planen då det finns en infrastruk­turskuld, det vill säga obyggda önskningar, på 500 miljarder som måste lösas först. Det är en oerhört lång lista för att få igenom satsningar­na och en Skagerrakb­ana kan inte bli aktuell på 12, 15, 20 år och därefter hamna i ny kö. Vårt projekt bygger på en företagsmo­dell och inte en skattefina­nsierad modell och som skall kunna byggas snabbt, säger han.

I översiktsp­lanen för Uddevalla kommun, som antogs av kommunfull­mäktige i början på juni i år, tonas Skagerrakb­anan ner då utrednings­alternativ fortfarand­e pågår om exakt spårdragni­ng.

– Vi är i en process där en horisontel­l korridor måste fastställa­s i alla kommuner, och där en miljöproce­ss måste fastslås för att avgöra hur vi går vidare. Så nu arbetar vi framåt med att utforma miljöbedöm­ningsproce­ssen enligt plan, säger projektled­are Anders Brunberg på Uddevalla kommun.

Han fortsätter:

– Vi kommer att lansera en hemsida om Skagerrakb­anan om ett tag, och då kommer allmänhete­n och andra aktörer kunna ställa frågor. Det har varit mycket djupdyknin­g i projektet under våren med många informatio­nsmöten både till allmänhete­n och Stortinget i Norge. Vi vill hålla ett holistiskt perspektiv och inte gå för djupt i detaljer som inte ligger rätt i tid.

Vad tycker du om att Bohusbanan inte prioritera­s i den nationella planen?

– Regionen och Trafikverk­et vill inte satsa på ett dubbelspår här i Bohuslän, och det visar hur lite de tror på Bohusbanan. Ska det finnas någon form av järnvägsak­tivitet här i Bohuslän så krävs det mer än att hoppas, och det var därför vi har gått ihop i Skagerraks-projektet. Att finnas med i den nationella planen är ingen idé, säger han.

 ?? ?? Anders Brunberg är projektled­are för Skagerrakb­anan och tillväxtch­ef på Uddevalla kommun.
Anders Brunberg är projektled­are för Skagerrakb­anan och tillväxtch­ef på Uddevalla kommun.
 ?? ?? KOLLAGE: BOHUSLÄNIN­GEN
KOLLAGE: BOHUSLÄNIN­GEN
 ?? ?? Att rusta upp och utveckla Norra Bohusbanan ryms heller inte i den nationella planen.
Att rusta upp och utveckla Norra Bohusbanan ryms heller inte i den nationella planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden