Bohusläningen

Uttalande av Föreningen Nordens fullmäktig­e 2022

Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolk­liga utbytet i Norden, uttrycker debattörer.

-

I nuvarande oroliga tid – efter en pandemi och under ett krig i Europa – står det klart att ett närmare och fördjupat nordiskt samarbete är en nödvändigh­et för att säkerställ­a framtida fred, välfärd och demokrati i Norden.

En ny samtid i Norden är redan här, vilken såväl ökad migration, en pandemi och det nya säkerhetsp­olitiska läget visat prov på. Erfarenhet­erna har synliggjor­t att vi inte kan förlita oss på gamla meriter när det gäller samhörighe­t och samarbete mellan människor i Norden. Brist på tillit gör oss redan idag mindre benägna att utbilda oss eller arbeta i ett annat nordiskt land vilket inte bara är en farlig utveckling för tilliten och samhörighe­ten, utan också för tillväxten, välfärden och krisbereds­kapen i Norden.

Erfarenhet­erna från Sverige och Finlands gemensamma arbete med ansökan om Nato-medlemskap visar att när viljan finns är ett nära bilateralt samarbete både prioritera­t och möjligt. Denna process är ett tydligt och bra exempel på vad ett nära och gott samarbete kan åstadkomma. Ett samarbete som bör vara ledstjärna för annat samarbete i Norden.

Det råder inga tvivel om att framtiden fortsatt kommer att utmana även vår del av världen. Den kommer att utmana allas vår förmåga att hantera en värld och en planet i förändring. För att vi tillsamman­s ska kunna hantera dessa utmaningar så fordras att mellanfolk­ligt utbyte i Norden stimuleras, fördjupas och prioritera­s. Därtill fordras att vackra visioner om framtiden omvandlas till konkret handling.

Vi uppmanar därför de svenska parlamenta­rikerna och Sveriges regering att

• Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolk­liga utbytet i Norden inom kultur, civilsamhä­llet, myndighete­r, akademin och i näringsliv­et.

• Initiera en översyn och utvärderin­g av Nordiska Ministerrå­dets uppdrag, prioriteri­ngar och arbetssätt, samt dess förmåga att skapa ett starkt mellanfolk­ligt utbyte som bygger nordisk samhörighe­t, tillit och samarbete för framtiden.

Alf Gillberg

ordförande Föreningen Norden Uddevalla

Åsa Torstensso­n

förbundsor­dförande Föreningen Norden

"Prioritera insatser som stärker det mellanfolk­liga utbytet i Norden

 ?? BILD: ERIK MÅRTENSSON ?? Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolk­liga utbytet i Norden, uttrycker debattörer.
BILD: ERIK MÅRTENSSON Öka anslagen till-, uppmuntra och prioritera insatser som stärker det mellanfolk­liga utbytet i Norden, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden