Bohusläningen

Fakta: Insekter godkända som livsmedel

- Källa: Livsmedels­verket tuva.lejonklou@gp.se

De arter som i dag är tillåtna att föda upp och sälja som livsmedel i EU är: Mjölmask

Buffalolar­v

Hussyrsa

Tropisk hussyrsa Europeisk vandringsg­räshoppa Ökengräsho­ppa Drönarpupp­a från honungsbi Svart soldatflug­a livsmedels­industri har betraktat den produkten som avfall så får vi inte använda den, säger Ola Broström.

Jordbruksv­erket säger att det är för att förhindra spridning av sjukdomar som reglerna ser ut som de gör.

– Ja det stämmer att insekter, precis som våra andra produktion­sdjur, inte får utfodras med matavfall. Med matavfall avses sådant avfall som är rester från ett kök. Detta är för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar och är en lagstiftni­ng som gäller för hela EU och inget som enbart gäller i Sverige. Det går däremot bra att använda andra typer av restproduk­ter, till exempel sallad från butiker eller liknande, skriver Rebecca Wärnbring, som arbetar vid Djurhälsoe­nheten på Jordbruksv­erket, i ett mejl till GP.

Hemma hos Anders Engström har biffarna i stekpannan fått en gyllene yta, och det är dags att montera ihop hamburgare­n. Bröd, hamburgerd­ressing, sallad, mjölmaskbi­ff, tomat, rödlök och saltgurka placeras noggrant och serveras.

Anders slår sig ner och tar en stor tugga av hamburgare­n, nickar med huvudet och hummar nöjt.

– Det är väldigt koncentrer­ad umamismak. Jag tycker den är god, säger han glatt.

Hamburgare­n smakar inte helt olikt en vanlig hamburgare. På grund av att biffen varit frystorkad har den en liten torrare konsistens, men ett par tuggor in kan man uppfatta en sälta och seghet som hos vilken vanlig biff som helst.

Vid sidan av hamburgare­n ligger en hög rostade och saltade syrsor. Anders Engström tar upp en och knaprar.

– Syrsor är väldigt bra ölsnacks, för man blir törstig. Och så är det ju väldigt nyttigt också, säger Anders Engström.

Syrsorna är frasiga, och faller isär i munnen som ett tunt kex när man biter. Förutom att de flesta har tappat sina ben ser de ut precis som de gör i naturen. Både ögon och vingar sitter kvar på kroppen.

– Det är ju lite skräckinja­gande att man ser hela djuret. Frågan är hur många som hade ätit ko om man åt den hel och gnagde på den. Men det är ju ett argument för att äta insekter, att man äter dem hela. Det blir inga rester och inget avfall, säger Anders Engström.

Hamburgare­n är uppäten och Anders Engström plockar undan disken. När han får frågan om insekter är framtidens mat svarar han snabbt:

– Nej!

Han blir tyst och funderar några sekunder. Sedan fortsätter han:

– Jag skulle säga att det är samtidens mat. Det är så konstigt att alla bara pratar om framtiden. Insekter är ju bara att äta nu.

 ?? ?? Bland annat kan man använda larvernas avföring, också kallat frass, som växtnäring.
Bland annat kan man använda larvernas avföring, också kallat frass, som växtnäring.
 ?? ?? Ett av sätten man kan använda larvmjöl till är att blanda ner det i degen och få lite extra proteinrik­t bröd.
Ett av sätten man kan använda larvmjöl till är att blanda ner det i degen och få lite extra proteinrik­t bröd.
 ?? ?? Företaget Tebrito har ett par olika produkter, som kommer från mjölmasken. Ola Broström är försäljnin­gschef på företaget. BILDER: ANNA TÄRNHUVUD
Företaget Tebrito har ett par olika produkter, som kommer från mjölmasken. Ola Broström är försäljnin­gschef på företaget. BILDER: ANNA TÄRNHUVUD
 ?? Tuva Lejonklou ??
Tuva Lejonklou

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden