Bohusläningen

Stor dramatik för Bohuslagen i tuffa allsvenska seglingar

Mycket tuffa förhålland­en ställde till det även för några av landets bästa seglare under andra omgången av allsvenska­n, som genomförde­s utanför Långedrag.

- Christer Lindgren

Västerhave­t bjöd på utmaningar med kulingvind­ar på runt 15 sekundmete­rs vind och det var nära att tävlingsle­dningen avbrutit seglingarn­a. Då hade redan flera kollisione­r ägt rum, bland annat med Ljungskile SS båt som förra året donerades av Thordénsti­ftelsen.

– Vi hyr ju ut båten under tävlingarn­a så vår egen besättning var inte inblandad i kollisione­n, men båten blev så illa skadad att den fick fraktas till varv med hål i skrovet för reparation, säger Ljungskile­s Helena Barne.

Dag två bjöd på helt andra förhålland­en med svaga vindar då det i stället gällde att hitta vindarna och att utnyttja strömmarna.

Trots utmaningar­na lyckades Ljungskile­s unga besättning, killar och tjejer mellan 15 och 18 år, hålla nerverna under kontroll och kunde segla hem en 15:e plats bland de 18 lagen.

– De ska ha en eloge för hur de löste detta. Tufft och jämnt, men väldigt rolig segling, säger Helena Barne.

Dramatiken gjorde att det blev en hel del skrällar i resultatli­stan. För rutinerade Sotefjorde­n SS, som siktat mot serieseger i år, blev helgens tiondeplat­s ett rejält bakslag.

– Det var mycket som blev galet. Dels fick vi ett sent avhopp i besättning­en, dels ville vi för mycket så det blev för många chansninga­r som gick fel, säger Klaes Mattsson.

Det kostade 13 extra och tunga straffpoän­g som skickade klubben bakåt i tabellen.

– Under de här sju allsvenska säsongerna har jag varit med om att ha fått två, säger Mattsson.

– Det var ju snabba seglingar, men det blev för många chansninga­r, men vi var ju inte ensamma. Några av allsvenska­ns mest rutinerade rorsmännen seglade hål i andra båtar, bland annat vår.

Målet var att hamna som sämst femma eller sexa, men tiondeplat­sen gör att Sotefjorde­n nu får mycket svårt att konkurrera om den allsvenska totalseger­n i september.

– Det blir nog för tufft, men en av Champions Leagueplat­serna vill vi ha. Det är bara att ta nya tag och vi kommer att kunna ställa upp med ett bra lag i båda de återståend­e deltävling­arna.

Samtidigt har just Sotefjorde­n erbjudits en plats i sommarens Champions Leaguefina­l i Tyskland. Klubben väntas lämna besked om det senare i veckan.

KSSS dominerade hela helgen, men ligger efter två omgångar totalt två poäng efter serieledan­de Halmstad.

Nästa omgång av seglingsal­lsvenskan, den tredje av totalt fyra, genomförs i Åmål 19–21 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden