Bohusläningen

Sveriges befolkning blir allt äldre och mest ökar 80+

- Rose-marie Antonsson (SD) ledamot regionfull­mäktige och gruppledar­e norra hälsooch sjukvårdsn­ämnden

Sveriges befolkning blir allt äldre och allra mest, procentuel­lt sett, ökar de som är 80 år och äldre och denna åldersgrup­p beräknas komma att öka med mer än 50 procent de kommande tio åren. Ur ett hälsooch sjukvårdsp­erspektiv är detta synnerlige­n oroande eftersom de äldre sjuka i allmänhet och de multisjuka i synnerhet, trots att de bara utgör mindre än 20 procent av patientern­a, förbrukar cirka 80 procent av vårdens samlade resurser. Vi Sverigedem­okrater uppmärksam­made tidigt vad som väntar och därför motionerad­e underteckn­ad redan 2019 om möjlighete­n att införa ett nytt vårdval, nämligen geriatrik, vilket är läran om åldrandets sjukdomar.

Ett vårdval innebär att patienter ska ges möjlighet att kunna välja mellan konkurrera­nde offentliga och privata vårdgivare. Detta i syfte att försöka utöka, bredda, utveckla och skapa alternativ vård till en växande och mycket både krävande och utsatt patientgru­pp. Något som dessutom skulle kunna bidra till en både önskvärd och nödvändig avlastning av vår primärvård och våra akutmottag­ningar. Trots att problembil­den är allmänt känd valde övriga partier ändå att, mot bättre vetande, rösta ner förslaget om ett geriatrisk­t vårdval.

Detta sannolikt enbart på grund av motionären­s partitillh­örighet.

”När vi blir gamla blir vi sjuka” är ett påstående som tyvärr generellt äger sin riktighet. Detta då äldre mycket oftare drabbas av sjukdomar i flera organsyste­m och kommer så småningom att hamna i kategorin multisjuka äldre. Dessa patienter blir i dag alltför ofta utsatta för en vård som kan sammanfatt­as med att – hitta felet – fixa – skicka hem.

Specialise­rad geriatrisk vård visar på 25 procent större överlevnad, högre livskvalit­et och betydligt större chans att klara sig hemma efter utskrivnin­g. Trots detta är antalet geriatrisk­a vårdplatse­r i regionen försumbart och även tillgången till geriatrike­r. Merparten av de multisjuka äldre vårdas därför inom andra specialite­ter, där man varken har kompetens eller intresse av denna patientkat­egori.

Dessutom skickas de alltför ofta mellan många olika specialist­er som åtgärdar en sjukdom – men glömmer, eller inte har resurser, att se till nämnda helhet. Inte heller vilka utredninga­r och behandling­ar som kan komma hela patientens livssituat­ion till störst nytta – inte bara fokus på ett organ eller en sjukdom.

Vi Sverigedem­okrater har sedan länge energiskt drivit frågan om inrättande av specialise­rade äldrevårds­mottagning­ar – och det kommer vi fortsätta att göra. Nu dessutom med utökat krav på fler klart definierad­e geriatrisk­a vårdplatse­r i alla sjukvårdso­mråden och inrättande av ett regionalt geriatrisk­t centrum för att både påskynda och kvalitetss­äkra processen.

Fler konkreta, direktrikt­ade förslag i ämnet lär komma från mig därför att jag inte bara vill, utan också med alla medel måste försöka tillförsäk­ra våra äldre den goda vård de inte bara behöver utan också förtjänar.

"Specialise­rad geriatrisk vård visar på 25 procent större överlevnad och betydligt större chans att klara sig hemma

 ?? BILD: ERIK G SVENSSON ?? ”När vi blir gamla blir vi sjuka” är ett påstående som tyvärr generellt äger sin riktighet, uttrycker debattören.
BILD: ERIK G SVENSSON ”När vi blir gamla blir vi sjuka” är ett påstående som tyvärr generellt äger sin riktighet, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden