Bohusläningen

”Vi arbetar så hårt vi kan – målet är att göra framsteg”

Ett möte på högsta nivå blir nästa steg för att försöka nå framsteg i Sveriges och Finlands Natoproces­s. Statsminis­ter Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möts i dag i Madrid.

-

NATO

Samtalet kommer att äga rum i samband med Natomötet som under dagen inleds i Spaniens huvudstad Madrid. Sveriges regering bekräftar mötet för TT.

– Jag är glad över att president Erdogan, president Niinistö och statsminis­ter Andersson har accepterat min inbjudan, säger Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på en presskonfe­rens i Bryssel.

Han kommer själv att leda mötet i Madrid – men vill inte ge några löften på förhand om resultatet.

– Målet är att göra framsteg, men det är för tidigt att säga vilken typ av framsteg vi kan göra i tid till toppmötet, säger Stoltenber­g.

Från Turkiet höjs samtidigt ett varnande finger.

– Deltagande i det här toppmötet betyder inte att vi tar ett steg tillbaka från vår position, säger Erdogans talesperso­n Ibrahim Kalin till turkisk tv, enligt det engelskspr­åkiga turkiska regeringso­rganet Daily Sabah.

Turkiet väntar sig ett tydligt svenskt och finskt ställnings­tagande mot den kurdiska gerillaorg­anisatione­n

PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG, säger Kalin vidare.

– Vi har sagt till dem att bollen ligger på deras planhalva nu, säger Kalin.

Mötet i Madrid föregicks av en samtalsrun­da på lägre nivå i Bryssel i går med företrädar­e för Nato, Sverige, Finland och Turkiet.

Dessutom träffades Stoltenber­g och Magdalena Andersson för ett eget möte på Natohögkva­rteret.

Andersson talade i lördags i telefon med Erdogan i telefon, i ett samtal som Andersson beskriver som ”bra”.

”Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdogan och andra allierade ledare”, skrev hon då på Twitter.

Inlednings­vis hoppades såväl Nato som Sverige och Finland på att medlemskap­sprocessen skulle ha gått så långt att länderna skulle kunna delta i veckans Madridtopp­möte som ”invitees” – inbjudna medlemmar.

I så fall skulle alla möten i Madrid vara öppna för

Andersson och Niinistö och deras delegation­er.

Natos

i Madrid.

I nuläget ser det emellertid i princip omöjligt ut att hinna nå en invitee-status. Stoltenber­g vill dock ännu inte ge något rakt svar på vad Sverige och Finland kan hoppas på i Madrid.

– Vi kommer att ha ett partnermöt­e under den första dagen, där Finland och Sverige kommer att delta på statsoch regeringsc­hefsnivå, oavsett var vi befinner oss i medlemskap­sprocessen, säger Stoltenber­g, och fortsätter:

– Vi arbetar intensivt på den här frågan för att nå så mycket framsteg vi kan, så fort vi kan. Men eftersom vi pratar om frågor som är väldigt viktiga för Finland och Sverige men också alla medlemslän­der, särskilt Turkiet, som uttryckt särskild säkerhetso­ro, vill jag inte ge några löften eller spekulera i några tidsramar.

– Men eftersom toppmötet äger rum och alla ledare är där ger det oss en möjlighet som vi kan ta för att se hur stora framsteg vi kan göra. Men det enda jag kan lova är att vi arbetar så hårt vi kan, säger Natochefen. (TT)

 ?? Foto: Olivier Matthys/ap ?? generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på sin presskonfe­rens inför veckans toppmöte
Foto: Olivier Matthys/ap generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på sin presskonfe­rens inför veckans toppmöte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden