Bohusläningen

Nato stärker sitt försvar i öst – 300 000 man redo vid kris

Nato ska stärka sitt försvar längs gränsen mot Ryssland. Försvarsal­liansen ska också på kort tid kunna sätta in över 300 000 soldater vid en kris.

-

NATO

Det uppgav Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på en presskonfe­rens inför Natotoppmö­tet i Madrid i veckan.

Han underströk att flera viktiga beslut kommer att tas.

– Tillsamman­s utgör detta den största översynen av vårt kollektiva försvar sedan det kalla kriget, sade Stoltenber­g.

Efter Rysslands angrepp på Ukraina 24 februari har Natoländer­na längs gränsen mot Ryssland alltmer högljutt krävt ökad Natonärvar­o.

Nato har sedan några år tillbaka multinatio­nella stridsgrup­per på cirka tusen man på plats i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Efter den 24 februari har stridsgrup­per även placerats ut i Rumänien, Bulgarien, Slovakien och Ungern.

Men framförall­t de tre baltiska staterna anser att det inte räcker.

Stoltenber­g uppger nu att de nuvarande stridsgrup­perna, på cirka tusen soldater, ska växa till brigadstor­lek. Det innebär 3 000–5 000 soldater per stridsgrup­p.

Natos generalsek­reterare uppger också att Natos insatsstyr­ka, Nato Response Force (NRF) ska göras om. Natoländer­na ska hålla över 300 000 soldater redo för att på kort tid kunna sättas in vid ett akut läge.

NRF består i dag av styrkor på upp till 40 000 man som Natoländer­na turas om att hålla i beredskap för att kunna sätta in vid en kris eller vid kollektivt försvar.

Inom NRF ingår i sin tur en snabbinsat­sstyrka som kan ingripa med två till tre dagars varsel. Andra delar av NRF behöver betydligt längre tid för att utplaceras.

De nya insatsstyr­korna ska i förväg få ansvar för att delta i försvaret av specifika Natoländer. De ska också öva tillsamman­s med det lands trupper de är utsedda för att hjälpa. Men de kommer till stor del att vara stationera­de i sina hemländer.

Estlands premiärmin­ister Kaja Kallas efterlyste i våras permanenta Natobaser i de baltiska länderna. Soldaterna i de nuvarande stridsgrup­perna roterar och byts ut var sjätte månad.

Men i stället för permanenta baser ska militär utrustning placeras ut i förväg i länder längs Natos östra gräns. Det ska underlätta för Natos insatsstyr­kor att snabbt sättas in vid en konflikt med Ryssland. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden