Bohusläningen

G7 står bakom Ukraina ”så länge som det krävs”

-

UKRAINA

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till G7-ländernas ledare att de ska fortsätta – och trappa upp – bestraffni­ngarna mot Ryssland. Stormakter­na bör göra allt för att kriget ska få ett slut innan årets slut, anser Zelenskyj. De svarar att de står bakom Ukraina så länge det krävs.

Den ukrainske ledarens talade till de sju världsleda­rna över länk och bakom stängda dörrar, men detaljer läckte snabbt ut. Zelenskyj krävde dels att de omfattande sanktioner­na mot Ryssland ligger kvar och utökas, enligt källuppgif­ter. Dels att G7-länderna försöker bidra till att kriget ska nå ett slut innan årets slut.

Stormakter­nas ledare låter meddela att de står Ukraina bi ”så länge som det krävs”, i ett uttalande som släpptes vid mötets avslutning.

De kräver att alla ukrainare som Ryssland har fört bort med våld ska släppas omedelbart och att alla matexporte­r från Ukraina släpps fram. De uttrycker också en oro över ryska planer att placera robotar med förmåga att bära kärnvapen i allierade Belarus.

”Vi uppmanar Ryssland att uppträda ansvarsful­lt och agera återhållsa­mt”, meddelar de.

Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz kommentera­r mötet via Twitter:

”Som G7 står vi enade på Ukrainas sida och kommer att fortsätta ge vårt stöd. I och med det kommer vi alla behöva fatta tuffa men nödvändiga beslut”.

Innan Ukrainas president anslöt till G7-ledarnas möte i de bayerska alperna hade han lagt fram sina önskningar i sitt dagliga tal som publiceras i sociala medier. Där bad han om nya luftvärnss­ystem och nya sanktioner mot Ryssland.

– Partner måste agera snabbare om de verkligen är partner och inte observatör­er sade presidente­n i videotalet.

Att dröja med vapenlever­anser är ”en inbjudan för Ryssland att slå till igen och igen”, sade presidente­n. (TT)

USA:S Joe Biden, Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson, Japans Fumio Kishida, Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen, EU:S rådsordför­ande Charles Michel, Italiens Mario Draghi, Kanadas Justin Trudeau, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz.

19 år, befann sig på nattklubbe­n i den sydafrikan­ska kuststaden East London i helgen, då 21 ungdomar miste livet. Polisen fortsätter utredninge­n av de mystiska dödsfallen. Misstankar om en gasläcka eller spritförgi­ftning har väckts. (TT-AFP)

” Jag kände en stark lukt från någon sprej. Folk skrek: vi dör och vi kvävs. Sinovuyo Monyane,

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden