Bohusläningen

Varning för lömska arter: ”Skandal att de säljs”

-

SAMHÄLLE

De är vackra att titta på men väldigt dåliga. Blomsterlu­pin och vresros är några av de arter som kan tränga undan andra växter och hota den biologiska mångfalden. – Det är skandal att dessa fortfarand­e säljs, säger Jörgen Wissman, forskare på Statens Lantbruksu­niversitet, SLU.

Intresset för odling har ökat, inte minst under pandemin. Men flera vanliga arter i trädgården är alltså invasiva, det vill säga de tar över och konkurrera­r ut andra arter. Nu går Naturvårds­verket ut och varnar trädgårdsä­gare för att odla sådant som vresros, blomsterlu­pin och kanadensis­kt gullris.

– Vi uppmanar alla trädgårdsä­gare att ta reda på vilka arter som inte bör vara där. Även vackra arter kan orsaka stort skada, säger Peter Dalin, handläggar­e på Naturvårds­verket.

De arter som klassas som invasiva har kommit hit från andra delar av världen där de ofta har naturliga fiender, djur som äter dem till exempel. Men när de hamnar på andra platser där dessa saknas, kan de lätt ta över och blir ett hot mot den biologiska mångfalden.

– Även om fler blir medvetna om riskerna är det många som fortsätter att odla till exempel blomsterlu­piner. Man tycker att de är vackra och uppfattar inte att de ställer till det. Men det gör de när de sprider sig till omgivninga­rna utanför den egna trädgården, säger Jörgen Wissman, forskare på centrum för biologiskt mångfald på SLU.

Han beskriver läget med blomsterlu­piner som en tragisk paradox.

–I delar av landet som Dalarna och Värmland, där de finns väldigt mycket, där ser man på nära håll vilken skada de kan göra och man försöker bekämpa spridninge­n. Men där är det i princip redan kört. I andra delar som Uppland och Sörmland finns fortfarand­e möjlighet att få bort den, men där är den omtyckt och odlas fortfarand­e eftersom problemen inte är tydliga.

Olika åtgärder gäller för olika invasiva arter, men gemensamt är att växtavfall­et inte får slängas i naturen. Det ska slängas på anvisad plats vid återvinnin­gscentrale­n. (TT)

 ?? Foto: Naturvårds­verket ?? Blomster-lupin är en så kallad invasiv växt som trivs i vägrenen.
Foto: Naturvårds­verket Blomster-lupin är en så kallad invasiv växt som trivs i vägrenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden