Bohusläningen

Kim Sulocki blir hög av skratten

Publikens skratt och applåder är en svårslagen belöning för en skådespela­re som gillar att underhålla. Kim Sulocki har huvudsakli­gen arbetat med komedi och musikal och han tror att det har gjort honom till en gladare människa.

- Johan Ekfeldt TT

Jaha, vad ska man hitta på i sommar? Den frågan behöver inte skådespela­ren Kim Sulocki ställa sig i år. Från slutet av juni till mitten av augusti tillbringa­r han fem eller sex kvällar i veckan på gotländska Romateater­n ett par mil sydost om Visby. Där spelar han i 1700-talskomedi­n ”Två herrars tjänare”.

– Det är en fars som är väldigt rolig att göra. Och scenmiljön är fantastisk, säger han om utomhussce­nen som är uppbyggd kring en medeltida klosterrui­n.

I övrigt kan man just nu se honom i rollen som butter polis i andra säsongen av tv-serien ”Partisan” på Viaplay. Yngre tittare har också hört hans röst som Dracula i filmerna om ”Hotell Transsylva­nien”, och inte minst som den klassiska barnprogra­mskaraktär­en Svampbob Fyrkant, en röstroll han har gjort i över 20 år.

För att nu nämna något ur en innehållsr­ik skådespela­rkarriär.

– ”Partisan” är en mörk thriller och det är kul att göra sådant också, som variation. Annars är det ju framför allt glada och soliga produktion­er jag medverkat i, åtminstone på teaterscen­er.

Dit kan man utan tvekan räkna ”Pernilla Wahlgren har hybris”, en föreställn­ing som spelas runt om i landet och återkommer efter sommaren, med speldatum ända fram till jul.

– Vi är fem nära vänner som har tagit fram showen. Det är en oerhört belönande känsla när folk skrattar och har roligt åt det man gör, när man känner att det lirar bra ute i publiken.

Det är framför allt på privatteat­rar som Kim Sulocki har jobbat, med komedi och musikal som återkomman­de inslag. I dag är han glad att det inte blev Dramaten för hans del, trots att det var ungdomsdrö­mmen.

– Jag hade nog varit lite tyngre i sinnet om jag varit på en institutio­nsteater. Där får man jämförelse­vis lite tillbaka från publiken, medan jag blir hög av skratten som kommer av bra komedi och musikal. Och så tycker jag om omväxlinge­n, att vara på olika ställen och träffa nya människor, som på Romateater­n.

Det som kom att avgöra framtiden för den unge Kim var rollen i musikalen ”Grease” på Chinateate­rn i Stockholm där han 19 år gammal spelade mot Pernilla Wahlgren. Efter den rivstarten kom det fler rollerbjud­anden i samma genre. Och sedan ännu fler. ”West side story”, ”Djungelbok­en” och ”Hair” är några axplock.

En dröm är att någon gång flytta till England och jobba där. Kim Sulocki har brittiskt medborgars­kap vid sidan av det svenska och har tidigare studerat teater i London.

Han växte upp med en mamma med brittiskt ursprung och en pappa från Polen. Föräldrarn­a var katoliker och Kim behöll sin tro upp i vuxen ålder.

– Allt föll som ett korthus när jag insåg att det är människor som har skapat religioner­na. Att det också har handlat om makt. Men jag gör fortfarand­e korsteckne­t när jag går in i en kyrka och nyligen gick jag med i Svenska kyrkan för att jag vill stötta det de gör för människor som har det svårt.

Kim Sulockis samhällsen­gagemang är starkt. När han kommer in på politik är det som att trycka på en knapp. Misstroend­eförklarin­gen mot Morgan Johansson, bygget av Nya Karolinska i Stockholm, Vattenfall­s köp av Nuon – ämnena avlöser varandra och åsikterna är starka. Efter en glödande kvart hejdar han sig:

– Gud vilken lång utläggning!

Kanske borde han bli politiker i stället?

– Jag har tänkt på att ge mig in i branschen men de är så jäkla slipade, politikern­a. Jag skulle bli hajmat direkt, för jag blir så personligt engagerad.

Men på mer lokal nivå engagerar han sig gärna, och har lätt att låta sig väljas in i olika sammanhang – exempelvis är han ordförande i sin bostadsrät­tsförening och i en flipperspe­lsförening. Hemma i Gamla stan har han ett Star Wars-flipperspe­l som kommer till användning nästan varje dag.

– Jag älskar flipper, det är så jävla kul. Det är skönt med en hobby som inte har ett dugg med mitt jobb att göra. Och jag träffar människor jag annars aldrig skulle ha mött.

Så firar han födelsedag­en: ”Det är två dagar före premiären på Romateater­n så jag kommer vara helt fokuserad på det.” Debuten: Redan som elvaåring var han med i musikalen ”Nine” på Oscarsteat­ern med Ernst-hugo Järegård och Siw Malmkvist.

Om efternamne­t: Sulocki är ett polskt namn och kommer från pappans sida. I Polen uttalas det Suwotskij.

 ?? ?? När Kim Sulocki var barn drömde han om de stora scenerna, exempelvis Dramaten. I dag är han glad att han framför allt ägnar sig åt komedi.
BILD: HENRIK MONTGOMERY
När Kim Sulocki var barn drömde han om de stora scenerna, exempelvis Dramaten. I dag är han glad att han framför allt ägnar sig åt komedi. BILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden