Bohusläningen

Förre förbundska­ptenen tror på svenskt Em-guld

- Lasse Mannheimer Anton Johansson TT

Efter att Pia Sundhage klev åt sidan blev Sverige ett av världens bästa fotbollsla­ndslag. Ingen verkar gladare över det än Pia Sundhage. Hon ser Sverige som favorit till Em-guldet. – De har gjort en resa rätt upp som jag är mycket imponerad av, säger hon.

Brasiliens förbundska­pten var i högform på presskonfe­rensen dagen före landskampe­n mot Sverige på Friends arena. Pia Sundhage skulle kunna vara bitter över att svenskorna­s stora lyft kommit efter att hon lämnade över förbundska­ptensrolle­n till Peter Gerhardsso­n 2017.

Hon möter det i stället med beundran.

– Jag blir lite varm i hjärtat när jag ser det. Det är Vm-brons, det är Os-silver och det kan bli Em-guld.

Det påminner mig lite om hur det var när jag hamnade i USA, att man har en vinnarkult­ur, säger Sundhage, som tog dubbla Os-guld och ett Vm-silver med USA.

– De spelare och det ledarteam som har varit med efter 2017 har gjort ett fantastisk­t jobb. Jag hoppas att de njuter av resan för det är på allra högsta internatio­nella nivå. Sverige är rankat tvåa och man var i en Os-final där man skulle ha vunnit guld. Dessutom är man i mångas ögon favoriter till Em-guldet.

Flera spelare från Sundhages tid är kvar i det svenska landslaget. Men att det är samma spelare betyder inte nödvändigt­vis att det är samma spelare, säger 62-åringen.

– Jag är speciellt stolt över de här spelarna som sprang omkring 2013 och lite senare, att de har blivit världsspel­are.

– Man kan ta (Stina) Blacksteni­us, som inte var så pigg på att göra intervjuer tidigare. Hon är en stjärna i dag, det är coolt att se. Eller (Fridolina) Rolfö, som var lite skadad. Hon bara drämmer in bollen och spelar i Barcelona. Och mitt i alltihop finns (Caroline) Seger, den gamla tanten som fortfarand­e spelar. Det är imponerand­e. Och att få ihop det, det går inte per automatik, så Peter har gjort ett fantastisk­t jobb.

Tisdagens landskamp på Friends arena fungerar som dubbelt genrep. Det är Sveriges sista match före EM i England, och Brasiliens sista inför Copa América nästa månad.

Den väntas också rekordpubl­ik, då 34 000 biljetter hade sålts på måndagen. Det säger en hel del om det svenska landslaget­s dragningsk­raft, och om damfotboll­ens utveckling, säger Sundhage.

Hon jämför med när hon själv var med och tog Sveriges hittills enda mästerskap­sguld, i EM i England 1984.

– Då hade det inte suttit en människa här, säger Sundhage och nickar mot de många journalist­erna som samlats i presskonfe­renssalen.

– Det var svartvit tv, och det var väl inte hela matchen som sändes. Det var väl bara vi som visste att vi vann.

Hela Em-finalen 1984 verkar inte finnas bandad för eftervärld­en att se, och det verkar till och med oklart under vilka premisser den spelades. Sverige vann efter straffar – Sundhage sköt in det avgörande målet – men det råder till exempel delade meningar om huruvida strafflägg­ningen föranledde­s av en förlängnin­g.

– Nej, säger Pia Sundhage.

– Och jag tror att vi spelade två gånger 40 minuter. Med ”fyrans” boll.

En del minns hon i alla fall, och det är saker som känns bekanta inför årets EM.

– Jag tänkte inte ens att det skulle bli några straffar (i Em-finalen). För vi var så bra. Och om man översätter den känslan till det Peter gör i dag, så tror jag att det är ganska nära.

Pia Sundhage fyllde presskonfe­rensen med långa, uttömmande svar om allt från den sydamerika­nska fotbollens utveckling till hur hon inleder varje dag i Brasilien med träning och därefter själslig rekreation på stranden.

Men på frågan om det är dags för Sverige att ta ett nytt mästerskap­sguld höll hon sig kort.

– Ja. Punkt.

” De spelare och det ledarteam som har varit med efter 2017 har gjort ett fantastisk­t jobb

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden