Bohusläningen

Få ekologiska alternativ för vissa populära livsmedel

Svenska konsumente­r behöver fler ekologiska livsmedel att välja bland. Det anser intresseor­ganisation­en Sveriges Konsumente­r som jämfört 14 vanliga varor i e-handeln. Bland chipsen var bara en procent av produktern­a ekologiska.

- Lena.stromberg@gp.se

– Bananer och havregryn i all ära, men de konsumente­r som vill göra ett hållbart val genom att välja eko behöver få en mer varierad meny, säger Jan Bertoft, generalsek­reterare på Sveriges Konsumente­r.

Det blir allt vanligare att göra sina matinköp på nätet, men utbudet av ekologiskt varierar stort i hyllorna. Av 14 vanliga matvaror som Sveriges Konsumente­r tittat närmare på ligger inte helt otippat just eko-bananerna i topp. Nästan tre av fyra, eller i genomsnitt 73 procent, av bananerna i de granskade nätbutiker­na är ekologiska.

I botten återfinns chips, där bara en procent av snacksen är ekologiska. Nästan lika illa är det bland den frysta vegetarisk­a färdigmate­n, där bara tre procent av maträttern­a är eko och osten hamnar på fem procent.

Här är några jämförelse­r som Sveriges Konsument valt att lyfta fram för att de sticker ut i deras undersökni­ng:

73 % av bananerna i butikerna är eko men bara 17 % av äpplena.

22 % av potatisen är eko men bara 1 % av chipsen.

31 % av all mjölk är eko men bara 5 % av osten.

44 % av havregryne­n är eko men bara 7 % av det mjuka brödet.

– Det här är anmärkning­svärda skillnader i en tid när vi vet hur viktigt det är att vi äter mer hållbart, säger Jan Bertoft.

Flera butiker pekar i rapportens intervjusv­ar på att många konsumente­r gör andra hållbara val, till exempel vegetarisk­t, veganskt och närproduce­rat, framför ekologiskt.

– Livsmedels­kedjorna kan inte bara skylla på sina kunder. Om de menar allvar med att öka försäljnin­gen av ekologisk mat behöver de lägga mer krut på att informera och övertyga sina kunder om hur viktigt det är med just eko, säger Jan Bertoft. generalsek­reterare Sveriges konsumente­r

Enligt statistik från Ekologiska Lantbrukar­na fortsätter försäljnin­gen av ekologiska livsmedel i butik att minska. Ekologiskt sjönk från 6,9 procent under helåret 2021 till 6,5 procent under det första kvartalet 2022. Ett visst trendbrott kan dock skönjas för ekologisk mat med svenskt ursprung, som nu inte minskar lika mycket som importerad­e ekolivsmed­el.

Ekologiskt är alltså inte ett självklart val när det finns andra hållbara alternativ.

Varför anser Sveriges Konsumente­r att det är så viktigt att lyfta utbudet av ekologiska livsmedel?

– Därför att folk vill göra skillnad och eko är ett enkelt och bra sätt att göra det. Allt fler bryr sig om hur planeten mår och det finns höga ambitioner i ekologisk produktion i Sverige. 30 procent av all jordbruksa­real ska år 2030 odlas ekologiskt. Ska vi nå det måste alla hjälpas åt och då måste handeln gå från ord till handling, säger Jan Bertoft.

Sveriges Konsumente­r tipsar matkedjorn­a om vad de kan göra:

Märk ut ekologiska varor så att de är enkla att hitta.

Placera ekologiska varor i ögonhöjd, i de fysiska butikerna.

Premiera eko-kunderna genom exempelvis bonuspoäng.

Erbjud kundklubbs­medlemmar att filtrera så att de enbart får hållbara erbjudande­n.

Utveckla fler ekologiska vegoproduk­ter.

Ha långsiktig­a relationer med ekoböndern­a.

Skippa märkningar som inte är tredjepart­scertifier­ade.

Det sista rådet handlar om att hjälpa konsumente­rna i märkningsd­jungeln. Något som kommer att bli allt viktigare framöver, anser Jan Bertoft:

– Greenwashi­ng ökar och allt mer kommer att framhållas som hållbart. Klimatneut­ralt och andra märkningar gör det allt svårare att välja rätt för konsumente­rna. Kravmärkni­ngen däremot är ett enkelt sätt att handla hållbart, men detta måste visas tydligare i butikerna.

Greenwashi­ng är vilseledan­de kommunikat­ion, där ett företag försöker framställa en produkt bättre än den egentligen är i ett hållbarhet­sperspekti­v.

– Hitte på-märkning blir allt mer frestande. De vill bräcka varandra i att vara mest miljöanpas­sade och då tar de i från tårna, säger Jan Bertoft.

"Allt fler bryr sig om hur planeten mår och det finns höga ambitioner i ekologisk produktion i Sverige Jan Bertoft,

 ?? ?? BILD: LINUS MEYER
BILD: LINUS MEYER
 ?? Lena Strömberg ??
Lena Strömberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden