Bohusläningen

Corazza Bildt blir en tillgång för Liberalern­a

Att den populära före detta moderata europaparl­amentarike­rn nu väljer att kandidera för L är vad som kan behövas för att partiet ska återta sin tätpositio­n i Eu-politiken.

- Malin Lernfelt malin.lernfelt@lnb.se

Det var förvånande, men samtidigt inte, när Liberalern­a måndagen den 18 september kallade till presskonfe­rens med den före detta moderata europaparl­amentarike­rn Anna Maria Corazza Bildt som meddelade att hon kommer att kandidera för L i parlaments­valet nästa år. Hon gör det “för freden, friheten, företagen och barnen” sade Corazza Bildt själv när hon mötte medierna.

I en debattarti­kel i Expressen utvecklar den tidigare M-politikern ytterligar­e varför hon nu väljer att byta parti. Hon känner sig hemma i den europeiska liberala rörelsen och understryk­er att “i flera europeiska länder går utveckling­en i fel riktning, kvinnors och hbtqi-personers rättighete­r begränsas när auktoritär­a populister växer sig starkare. Sverige är ett fantastisk­t, men också ganska litet, land. De stora globala problemen kan vi inte lösa själva” (Expressen 18/9).

Anna Maria Corazza Bildt kom in i Europaparl­amentet 2009 och var vid valet 2014 den moderat som fick flest personkrys­s. Hon har gjort sig känd som stridbar och kunnig och har till skillnad från många andra Eu-politiker, vilka för en högst anonym tillvaro, lyckats föra upp Eu-frågorna på den politiska dagordning­en även här hemma. Därför var det anmärkning­svärt att Moderatern­as nominering­skommitté inför parlaments­valet 2019 valde att inte ha med Corazza Bildt på sin lista. De nu sittande parlamenta­rikerna – som även är nominerade som toppkandid­ater för ytterligar­e en period – har inte lyckats fylla hennes skor.

Liberalern­a har å sin sida inte heller haft det lätt. 2019 gick de från att ha haft två Eu-parlamenta­riker, två starka profiler i sin egen rätt, Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic, till att riskera att åka ut och till slut lyckas rädda kvar en plats i parlamente­t vilken idag innehas av Karin Karlsbro. Att partiet inte tycks vara helt nöjda med Karlsbros insats

visar att försöken att nominera bland annat tidigare integratio­nsminister Erik Ullenhag, numera ambassadör i Israel. Han har dock tackat nej.

När Anna-maria Corazza Bildt nu stiger fram som ett alternativ för de som vill se en stark liberal kraft i Eu-politiken kan det därför komma att bli en win-win-win situation. För Corazza Bildt som vill tillbaka till Bryssel, för L, Sveriges mest Eu-vänliga parti vilket förtjänar att represente­ras av någon som brinner för Eu-politken och för de liberala väljarna.

Liberalern­a har å sin sida inte heller haft det lätt

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Win-win-win. Liberalern­a behöver en stark kraft i EU. Anna Maria Corazza Bildt kan bli just det.
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT Win-win-win. Liberalern­a behöver en stark kraft i EU. Anna Maria Corazza Bildt kan bli just det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden