Bohusläningen

Ovanliga svarta svanen visar upp sig i Bohuslän

Utseendet går inte att ta miste på: svart fjäderdräk­t och dekorativ röd näbb. Nu visar den ovanliga svanen upp sig i Lysekil. Troligen är det samma individ som har ”vimsat runt” på flera platser i Bohuslän.

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

När naturfotog­rafen Axel Hagström åkte ut till Norrkila på onsdagsmor­gonen kände han visserlige­n till att svarta svanar kan dyka upp lite här och var, men fascinerad­es ändå av upplevelse­n.

– Jag hade aldrig sett någon i verklighet­en tidigare, säger han.

På en av hans nytagna bilder omges den svarta svanen av ett gäng vanliga knölsvanar, till synes fullt ut välkomnad i gemenskape­n.

Inte så konstigt, kanske, för det rör sig om sociala djur, berättar fågelexper­ten Jan Uddén i Uddevalla.

– De brukar

dras med i flockarna av sångsvanar ner mot Danmark och Holland kring Nordsjön på vintern.

Han känner till att det finns en svart svan som har ”vimsat runt” på olika platser i Bohuslän de senaste åren, bland annat utanför Uddevalla och i Stenungsun­dstrakten. Eftersom det är en ovanlig fågel håller han det för sannolikt att det är samma individ som nu visat sig i Lysekil.

Svart svan som art hör ursprungli­gen hemma i Australien men har införts i parkdammar runt om i världen på grund av utseendet som sticker ut. Svanar kan förstås rymma från sådana parker och föröka sig.

– Om det inte är en parkfågel så är det åtminstone en ättling till en parkfågel, säger Jan Uddén om svanen i Lysekil.

Det latinska namnet på arten, Cygnus atratus, kan översättas ”klädd i sorg”.

Ändå var det som sagt en upplevelse för Axel Hagström att se den svarta svanen, inte bara för att den är så ovanlig. Han tyckte i själva verket att det fanns en hoppingiva­nde och glädjande symbolik i att de vita knölsvanar­na och den svarta svanen trivdes så bra tillsamman­s.

– Det blev som ett fredligt budskap om att höra ihop, oavsett utseende, säger han.

 ?? FOTO: AXEL HAGSTRÖM ?? Ovanlig svart svan i Norrkila utanför Lysekil.
FOTO: AXEL HAGSTRÖM Ovanlig svart svan i Norrkila utanför Lysekil.
 ?? BILD: INGVAR SPETSMARK ?? Axel Hagström, naturfotog­raf från Lysekil, hade aldrig tidigare sett någon svart svan i verklighet­en.
BILD: INGVAR SPETSMARK Axel Hagström, naturfotog­raf från Lysekil, hade aldrig tidigare sett någon svart svan i verklighet­en.
 ?? ?? Den röda näbben är ett kännetecke­n för svart svan.
Den röda näbben är ett kännetecke­n för svart svan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden