Bohusläningen

Tre personer gripna för grovt bedrägeri

En 70-årig kvinna i Uddevalla agerade helt rätt, enligt polisen, när hon utsattes för ett bedrägerif­örsök. När bedragaren knackade på kvinnans dörr var civilpolis­en där och kunde gripa en man misstänkt för grovt bedrägeri.

- Filippa Colstrup filippa.colstrup@bohuslanin­gen.se

Det var under måndagsmor­gonen som en 70-årig kvinna, boende i centrala Uddevalla, fick ett meddelande om en beställnin­g.

Men då kvinnan inte kände till företaget eller beställnin­gen ringde hon det uppgivna telefonnum­ret.

En man svarade i telefonen och bad henne uppge vilken bank hon har. Mannen berättade även att någon skulle komma hem till kvinnan inom en timme och hämta hennes bankdosa.

Kvinnan förstod att

något inte stod rätt till och kontaktade polisen.

– Jag vill inte gå in exakt på vilket företagsna­mn eller bankärende som uppgavs i meddelande­t, och det handlar om att inte utesluta andra målsägande­n, säger Jacob Hellåker, biträdande lokalpolis­områdesche­f i västra Fyrbodal till Bohuslänin­gen.

Civilklädd polis åkte hem till kvinnan och inväntade mannen som skulle hämta bankdosan.

När mannen knackade på dörren greps han av civilpolis­erna, misstänkt för grovt bedrägeri.

Mannen som greps utanför kvinnans lägenhet hade blivit avsläppt av en bil som senare stoppas på E6 i höjd med Kode. En man och en kvinna befann sig i bilen och båda greps och deras mobiler beslagtogs.

– Målsägande har reagerat helt perfekt och kontaktat polisen via 112. Ofta är det så att bedragarna bestämmer ett möte och säger att man ska ta fram bankdosa och sin kod, berättar Jacob Hellåker. Är det vanligt att bedragare grips på bar gärning som i det här fallet?

– Vi försöker vara väldigt mycket på tårna, men då gäller det också att vi får chansen och att vi kan vara där i tid.

De tre personerna som greps under måndagen sitter fortsatt anhållna, misstänkt för grovt bedrägeri. Alla tre är i 20-30-årsåldern.

Denna typen av

bedrägerie­r är ofta en del av seriebrott­slighet, förklarar Hellåker.

– Det anmäls ju en hel del bedrägerie­r och bedrägerif­örsök. Vi kommer att utreda detta vidare och se över om tidigare anmälninga­r kan ha någon koppling till de personer som nu sitter anhållna. Jag kan inte säga hur lång vi kommit i det arbetet, men det är absolut intressant, säger han.

 ?? BILD: MIKAEL FRITZON/TT ?? Polis har gripit tre personer som misstänks för bedrägeri efter att en äldre kvinna i Uddevalla slagit larm.
BILD: MIKAEL FRITZON/TT Polis har gripit tre personer som misstänks för bedrägeri efter att en äldre kvinna i Uddevalla slagit larm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden