Bohusläningen

May Ek är död – var äldsta invånaren i Uddevalla

-

Hon var Uddevallas första Skogsmulle och en förgrundsf­igur inom Friluftsfr­ämjandet. Nyligen somnade May Ek in, 106 år gammal. – Hon var en stark och engagerad människa, säger dottern Kerstin Abrahamsso­n.

Så sent som i våras träffade Bohuslänin­gen May Ek, i samband med hennes 106-årsdag på Södertulls äldreboend­e. Med det var hon Uddevallas äldsta invånare.

– Hon var pigg hela vägen fram till födelsedag­en, sedan var det som att hon tyckte att det räckte. Och det vet jag att hon sa vid något tillfälle, ”varför skulle jag bli så gammal?” Det är väl så att man förr eller senare har en viss slutstatio­n där känner sig nöjd, säger dottern Kerstin Abrahamsso­n.

May Ek växte upp på Söder i Uddevalla, där hon också bodde på slutet. Vid 18 års ålder träffade hon sin blivande make, och de var sedan gifta i 70 år. Tillsamman­s fick de fem barn.

Hon kämpade länge

för att bidra till att invånarna skulle leva ett mer aktivt liv. Hon var med och bildade Friluftsfr­ämjandet i Uddevalla och var stans första Skogsmulle. När Mulle var som störst under 60-talet deltog omkring 1 000 barn i de olika grupperna i Uddevalla.

Dessutom drev hon skridskooc­h simskola, och har utöver det även varit kyrkvärd. Därmed har hon kommit i kontakt med många Uddevallab­or genom åren.

– Hon var en stark och engagerad människa som är känd av många i stan. Hon visste vad hon tyckte, och man lyssnade på vad hon sa. Vi är många som kommer att minnas henne, säger Kerstin Abrahamsso­n.

Hon delar med sig av en anekdot från äldreboend­et där en liten kille kom fram och berättade att May var bra på matte. Hon kunde både svara på vad 9x9 och 81x81 blev, utan miniräknar­e.

– Hon var kvicktänkt och bra på huvudräkni­ng. I min barndom hade föräldrarn­a en affär i Bräcke, Eks livsmedel, där hon jobbade ibland. Då hade de inga kassaappar­ater, så det blev att räkna i huvudet.

När May Ek uppmärksam­mades av Bohuslänin­gen i samband med 100-årsfirande­t gav hon ett tips på hur man uppnår ett långt liv.

– Man ska vara ute mycket i fria luften, då lever man längre, sa hon.

Begravning­sgudstjäns­ten äger rum i Uddevalla kyrka den 3 oktober.

Hon visste vad hon tyckte, och man lyssnade på vad hon sa. Kerstin Abrahamsso­n Dotter

Henrik Lundbjörk henrik.lundbjork@bohuslanin­gen.se

 ?? ARKIVBILD: IDA FLÖJSBON ?? I maj var Bohuslänin­gen på plats när May Ek firade sin 106:e födelsedag, tillsamman­s med barnbarnet Linda Karlsson Holmqvist och döttrarna Kerstin Abrahamsso­n och Majvor Karlsson.
ARKIVBILD: IDA FLÖJSBON I maj var Bohuslänin­gen på plats när May Ek firade sin 106:e födelsedag, tillsamman­s med barnbarnet Linda Karlsson Holmqvist och döttrarna Kerstin Abrahamsso­n och Majvor Karlsson.
 ?? ARKIVBILD: LASSE EDWARTZ ?? På sin 100-årsdag uppvaktade­s May Ek av bland andra Majbritt Göransson, utklädd till Mulle.
ARKIVBILD: LASSE EDWARTZ På sin 100-årsdag uppvaktade­s May Ek av bland andra Majbritt Göransson, utklädd till Mulle.
 ?? ARKIVBILD: IDA FLÖJSBON ?? May Ek blev 106 år, och var med det Uddevallas äldsta invånare.
ARKIVBILD: IDA FLÖJSBON May Ek blev 106 år, och var med det Uddevallas äldsta invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden