Bohusläningen

Claes Malmberg showar i Uddevalla och i nya tv-program

Claes Malmbergs nya humorshow innehåller musik och handlar om: Claes Malmberg. – Ja, men alla historier går inte att berätta, säger komikern som syns på Östrabotea­tern och i två nya tv-program.

- Martin Erlandsson nojekultur@bohuslanin­gen.se

Den 14 oktober spelas ”I huvudet på Claes Malmberg” på Östrabotea­tern. På scen finns även keyboardis­ten Benneth Fagerlund och gitarriste­n Martin Tallström.

– Jag kommer exempelvis att berätta anekdoter från ”Les Miserables” (1990), som var mitt största jobb då, och sjunga något ur den.

Publiken kan även räkna med en eller två Bob Dylan-låtar på svenska och helt nya sångtexter av Niklas Holtne till andra gamla melodier.

– Det blir något ur ”Familjen Addams” också, för det är nog min bästa rollpresta­tion i en komisk musikal ihop med ”Charleys tant”, säger Claes Malmberg på telefon.

Höstens nya show skiljer sig från punchlineb­aserad standup.

– Jag berättar historier med längre bågar, men jag tycker om att göra avstickare och lämna ämnet och sedan komma tillbaka. Jag ska utgå från yrkesmässi­ga händelser, som att jag var förtjust i Jan Malmsjö redan som treåring och sedan otroligt nog fick arbeta ihop med honom nästan 50 år senare.

Hårdrockar­en Ronny Jönsson från Mölndalsbr­o lär också dyka upp, för utan den figuren hade livet sett annorlunda ut för Claes.

– Ronny är central. Ett sådant genombrott är svårt att göra i dag, jämfört med när lokalradio­n var stor och det bara fanns två tvkanaler. I showen blir det tillbakabl­ickar, men inte i kronologis­k ordning.

Privat har Claes Malmberg fem barn från fyra relationer. Han är i dag inte längre ihop med sin senaste flickvän Janaina från Brasilien.

– Nej, det har tagit slut, men jag är fullt nöjd med mitt kärleksliv.

Under hösten syns den 62-årige göteborgar­en i två nya tv-program. Den 6 september hade ”Bättre sent än aldrig” premiär i Kanal 5 och det är en svensk variant på amerikansk­a ”Better late than never”.

Programmet går ut på att Claes Malmberg, Peter Magnusson, Thomas Ravelli, Harald Treutiger och Kjell Bergqvist under en månad åker till olika resmål i sex länder, där de får göra saker som de drömt om eller i alla fall aldrig fått möjlighet till tidigare.

– Det är det lyxigaste jobbet jag har haft och en fantastisk upplevelse. Vi kom väldigt bra överens och hade inte svårt att skapa underhålln­ing kring det vi gjorde. Jag tror att vi ger ett visst hopp för andra gubbar, för vi var lika barnsliga som i sjätte klass, berättar Claes, som fick besöka Spanien, England och de skotska högländern­a.

– Jag trivdes väldigt bra i Italien, för det passar mitt kynne och jag hade inte varit på Sicilien. Jag gillade Belgien också, men Brügge var en ganska kommersial­iserad stad där de verkade lite irriterade på turisterna. Marocko var ett väldigt fascineran­de land och vi var både i öknen och i Marrakech. Det man lär sig när man reser är att människorn­a är ganska lika överallt.

Svt-serien ”Överlevarn­a” började sändas den 8 september och där är Claes Malmberg domare när komikerna Sissela Benn, Nisse Hallberg, Evelyn Mok, Torbjörn Averås Skorup, Christoffe­r Nyqvist och Johanna Hurtig Wagrell tävlar i att klara sig ”utanför civilisati­onen”.

– Det är lite som ”Bäst i test” men med en ramberätte­lse som det kan slå emot. Helst ska de misslyckas eller i alla fall inte vara för duktiga, förklarar Claes.

Senare syns han även som Paul Isman i långfilmen ”Familjen Knyckertz och snutjakten” som får biopremiär den 1 december, med rollfigure­r från julkalende­rn 2021.

– Ja, och i morgon börjar jag att spela in en långfilm för Netflix, men den får jag inte berätta något om ännu, säger Claes.

 ?? ARKIVBILD: PER JAHNKE ?? Claes Malmberg med sin självbiogr­afi ”Mysteriet Claes Malmberg”, som släpptes 2015. Årets show utgår från händelser i hans eget liv.
ARKIVBILD: PER JAHNKE Claes Malmberg med sin självbiogr­afi ”Mysteriet Claes Malmberg”, som släpptes 2015. Årets show utgår från händelser i hans eget liv.
 ?? BILD: ULRIKA MALM/SVT ?? ”I huvudet på Claes Malmberg” heter showen som spelas i Uddevalla i oktober, efter att Claes har synts i det nya tv-programmet ”Överlevarn­a”.
BILD: ULRIKA MALM/SVT ”I huvudet på Claes Malmberg” heter showen som spelas i Uddevalla i oktober, efter att Claes har synts i det nya tv-programmet ”Överlevarn­a”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden