Bohusläningen

Det mesta går fel när machogubba­rna återvänder

- Action Mats Johnson kultur@gp.se

Expendable­s 4 Regi: Scott Waugh

Med: Jason Statham, Dolph Lundgren, 50 Cent, Megan Fox, Sylvester Stallone och Andy Garcia

USA, 2023 (103 min)

”The Expendable­s”-filmerna har varit något av en fristad för actionstjä­rnor från förr, men tyvärr har inte kvinnliga tuffingar som Sigourney Weaver och Linda Hamilton fått chansen (men de kanske inte varit så lockade?) utan det har handlat om machogubba­r.

Sylvester Stallone, Jason Statham och Dolph Lundgren har varit med sedan starten 2010. I trean (2014), som jag tyckte var klart kul med gammaldags stunts och Harrison Ford och Mel Gibson framför kameran, fick man en väl fungerande popcornfil­m med en del underhålla­nde tugg från i synnerhet Statham.

Det tog nio år, men nu är det dags för ”Expendable­s 4”, som känns småtrött, och det gäller inte bara 77-åringen Stallone utan i ännu högre utsträckni­ng regin och manuset, som innehåller ett par rejäla feltänk, det första, och faktiskt häpnadsväc­kande, redan efter 20 minuter.

Det sparas inte på krutet i prologen, först exploderar det i Libanon, ett snabbt hopp till New Orleans där det fajtas på en mc-klubb. Efter det får de stenhårda legoknekta­rna ett uppdrag av Ciaskummis­en Marsh (Andy Garcia). Ingen tycks riktigt bry sig om vad uppdraget går ut på, men om en gäckande vapenhandl­are kallad Ozelot inte stoppas kan det utbryta ett krig. Större delen av handlingen utspelas sedan ombord på ett trist lastfartyg.

Halvdana specialeff­ekter, tafatta humorförsö­k och Megan Fox, känd från ”Transforme­rs”, räcker inte. I likhet med nya ”Mission impossible” och nya ”Indiana Jones” kommer nya ”Expendable­s” att floppa.

 ?? BILD: NOBLE ENTERTAINM­ENT ?? Sylvester Stallone är ett känt ansikte i stjärnspäc­kade ”Expendable­s 4” där han syns som Barney.
BILD: NOBLE ENTERTAINM­ENT Sylvester Stallone är ett känt ansikte i stjärnspäc­kade ”Expendable­s 4” där han syns som Barney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden