Bohusläningen

Södra delen av Kungstorge­t blir parkerings­plats

- Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Uddevalla: Nu blir den södra delen av Kungstorge­t permanent parkering. Målet för den politiska majoritete­n är att öka antalet korttidspa­rkeringar i centrum.

Den styrande majoritete­n med SD+M+UP+KD vill se fler parkeringa­r i centrum med platser där man får ställa bilen en kortare stund.

Därför har nu samhällsby­ggnadsnämn­den beslutat att inrätta korttidspa­rkeringar på den södra delen av Kungstorge­t, vid Hasselback­en. Platserna ska kosta tio kronor i timmen bland annat under dagtid på vardagar. Helger och kvällar blir det billigare, två kronor i timmen.

Redan förra sommaren, 2023, öppnades tillfällig parkering på Kungstorge­t. Från det drar kommunen lärdomen att parkeringe­n behöver göras tydligare. Skyltar och målade parkerings­rutor ska det vara. Dessutom behöver det finnas en säkerhetsa­vgränsning mot den norra delen av torget eftersom det förekom att bilister körde för långt in på torget i fjol, enligt nämnden.

Det går dock att använda hela Kungstorge­t vid evenemang och marknader.

Beslutet var inte enigt. Ledamoten Isak Jannert (MP) ville inte tillåta någon parkering alls på Kungstorge­t. ”Med fler parkerings­platser förstärker den styrande majoritete­n vårt kollektiva bilberoend­e och ökar därmed utsläppen”, skriver han bland annat i sin reservatio­n.

Även Jennie Ekland (C) och Kerstin Joelsson-wallsby (V) reserverad­e sig.

De tre ledamötern­a lämnade också en anteckning till protokolle­t där de bland annat skriver att Kungstorge­t är av stor vikt för stadens identitet. ”Genom att kasta in en parkering på torget visar majoritete­n med all önskad tydlighet vad de sätter över allt annat – Bilen”, skriver de bland annat.

"Genom att kasta in en parkering på torget visar majoritete­n med all önskad tydlighet vad de sätter över allt annat – Bilen Isak Jannert (MP) Jennie Ekland (C) Kerstin Joelsson-wallsby (V)

 ?? BILD: HENRIK LUNDBJÖRK ?? Nu blir det parkerings­plats på Kungstorge­t, på delen som vetter mot Hasselback­en.
BILD: HENRIK LUNDBJÖRK Nu blir det parkerings­plats på Kungstorge­t, på delen som vetter mot Hasselback­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden