Bohusläningen

Lvu-placerad rymling är fortfarand­e på fri fot

-

Uddevalla: Den unge mannen som rymde från Sis-hemmet Ljungbacke­n i Uddevalla i helgen är fortfarand­e på fri fot. I samband med rymningen ska mannen ha hotat personal med en vässad plastkniv. – Det är en ungdom som hade en lägre säkerhetsk­lassbedömn­ing, det finns ingen fara för allmänhete­n, säger Sofia Boman, institutio­nschef på Sis-hemmet Ljungbacke­n.

På lördag eftermidda­g rymde en man i 20-årsåldern från Sis ungdomshem Ljungbacke­n i Uddevalla.

Enligt polisen var den intagne ute på en promenad i området tillsamman­s med personal när han tog fram en vässad plastkniv. Innan han försvann in i det närliggand­e skogsområd­et hotade han personalen med kniven.

På tisdagseft­ermiddagen var mannen fortsatt på fri fot – och trots att rymlingen knivhotat personalen uppger institutio­nschefen på Ljungbacke­n att mannen inte är en fara för allmänhete­n.

– Det är en ungdom som har en lägre säkerhetsk­lassbedömn­ing, det finns ingen fara för allmänhete­n, säger institutio­nschef Sofia Boman.

Varför var han placerad på Ljungbacke­n?

– Den primära orsaken handlar inte om kriminalit­et, utan ett LVU (lagen med särskilda bestämmels­er om vård av unga). Han var placerad på Ljungbacke­n för vård och behandling och har inte varit i en pågående rättsproce­ss.

Senare under helgen anhölls en nära anhörig till rymlingen som ska ha suttit i en bil nära Sis-boendet och väntat på mannen. Men redan på måndagsmor­gonen uppgav polisen att den nära anhörige försatts på fri fot. Under tisdagen har polisen inte kunnat svara på huruvida den personen fortfarand­e misstänks för brott.

– Jag känner till att polisen grep en anhörig som befann sig i närheten av institutio­nsområdet, men att den personen nu är släppt. Det är givetvis något vi får ta med i vår utredning och kommunicer­a med polisen kring, säger Sofia Boman.

Senast den 26 oktober ifjol rymde en ungdom som vårdades på Sis-hemmet Ljungbacke­n i Uddevalla. Den unge mannen rymde under en promenad med personal från Ljungbacke­n och blev upphämtad av en bil. Två maskerade gärningsmä­n ska sedan ha hotat personalen med ett okänt föremål.

I samband med rymningen valde Sis-hemmet att larma polisen via fax. Informatio­nen nådde polisen först efter 45 minuter.

Hur valde ni att larma polisen vid den aktuella rymningen?

– Det gjordes via telefon, omedelbart efter att avvikninge­n hade skett. Förutom att kontakta polisen kontaktade­s även den nationella beredskape­n så att huvudkonto­ret blev informerad­e.

– Att faxa är ett beslut som gäller hela myndighete­n, det är inte specifikt för Ljungbacke­n, utan en överenskom­melse mellan Polismyndi­gheten och Sis. Sedan finns det olika allvarligh­etsgrad som kan göra det mer angeläget att ringa polisen omedelbart, säger Sofia Boman, institutio­nschef på Sis-hemmet Ljungbacke­n i Uddevalla.

 ?? ARKIVBILD: LASSE EDWARTZ ?? Rastgården på Sis-hemmet Ljungbacke­n i Uddevalla.
ARKIVBILD: LASSE EDWARTZ Rastgården på Sis-hemmet Ljungbacke­n i Uddevalla.
 ?? ?? Sofia Boman, institutio­nschef på Ljungbacke­n.
Sofia Boman, institutio­nschef på Ljungbacke­n.
 ?? ??
 ?? Love Schiller love.schiller@bohuslanin­gen.se ??
Love Schiller love.schiller@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden