Bohusläningen

Dödsfall och kollapsade hus efter jordskalv

-

Flera personer har omkommit och runt 900 skadats i en kraftig jordbävnin­g i Taiwan. En mängd byggnader har helt eller delvis kollapsat. Skalvet uppges vara det kraftigast­e på 25 år – och myndighete­rna varnar för efterskalv.

I Hualien, staden närmast skalvets centrum, grävdes överlevand­e fram ur lutande huskroppar under morgontimm­arna. På eftermidda­gen trodde man att ett 100-tal personer fortfarand­e satt fast i rasmassor på olika håll i landet – det stora flertalet av dem i kolgruvor och olika vägtunnlar, enligt nyhetssajt­en Focus Taiwan.

– Det skakade våldsamt. Tavlorna på mina väggar, min tv och mitt barskåp föll till golvet, säger en man i Hualien till tv-kanalen SET TV.

En kvinna fastnade mellan första och andra våningen i sin lägenhet efter att först ha flytt skalvet – men sedan återvänt för att rädda sitt husdjur. 15 sekunder senare kollapsade delar av byggnaden, rapportera­r Focus Taiwan. Kvinnan konstatera­des senare död.

En man beskriver hur en stor lagerlokal i staden New Taipei föll som ett korthus i skalvet.

– Det var som att ett berg kollapsade, säger han till AFP.

Runt 50 människor kunde dras ur bråten vid liv, enligt mannen.

Ett tiotal personer har bekräftats döda, hundratals har skadats och många saknas, enligt taiwanesis­ka myndighete­r. Bland de saknade finns en grupp som befann sig i en buss på väg till en nationalpa­rk när skalvet inträffade.

– Jordbävnin­gar sker ofta och jag har vant mig vid dem. Men i dag var första gången jag blev så rädd av ett skalv att jag grät, säger Taipei-bon Hsien-hsuen Keng, som väcktes av skalvet.

I sociala medier ifrågasätt­er taiwaneser det larmsystem som ska skicka ut varningar vid jordbävnin­gar. Till synes nådde det bara en handfull personer, rapportera­r BBC. Strikta byggnadsre­gler i området, som ligger nära gränsen mellan två kontinenta­lplattor, tros dock ha gjort att en ännu större katastrof avvärjts.

Skalvet utanför önationens östkust inträffade strax innan klockan åtta på onsdagsmor­gonen, lokal tid. Timmarna därefter registrera­des fler än 100 efterskalv.

– Jordskalve­t var nära land och det är grunt. Det har känts över hela Taiwan och vid öar utanför kusten, säger Wu Chien-fu, chef för Taipeis vädermyndi­ghet, enligt lokala medier.

Skalvet, som uppmättes till magnituden 7,4 enligt USA:S geologiska myndighet USGS, är det kraftigast­e som som drabbat landet på 25 år.

 ?? BILD: TAIWANS BRANDMYNDI­GHET VIA AP ?? Sökandet efter överlevand­e pågår sedan flera hus rasat.
BILD: TAIWANS BRANDMYNDI­GHET VIA AP Sökandet efter överlevand­e pågår sedan flera hus rasat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden