Bohusläningen

Våldtäkter och skott när haitier flyr Port-au-prince

-

På knappt tre veckor har fler än 53 000 haitier lämnat landets våldshärja­de huvudstad. De flyende måste ta sig genom gängkontro­llerade områden, där gängvåldtä­kter rapportera­s med jämna mellanrum och beväpnade män öppnar eld mot kollektivt­rafik.

42-åriga Marjorie Michelle-jean är på väg norrut med sina två barn, sju och fyra år gamla. De har lämnat hemmet i Port-au-prince efter att husets plåttak upprepade gånger träffats av förlupna kulor.

– Jag vill att de får leva, säger hon om sina barn.

Det är tredje gången familjen försöker fly. De två tidigare gångerna har de tvingats vända tillbaka på grund av vägspärrar.

– Jag kommer att fortsätta försöka. Det är absolut inte säkert i Port-au-prince, säger hon.

Över hälften av de drygt 50 000 som hittills flytt har tagit sig till landsbygde­n i landets södra delar. FN uttrycker oro över det höga antalet flyktingar, som väntas fortsätta öka i takt med att situatione­n i Port-au-prince urartar alltmer.

– De här områdena har inte tillräckli­g infrastruk­tur eller resurser för att klara av det höga antalet människor som flyr från Port-auprince, säger Stéphane Dujarric, talesperso­n för FN:S generalsek­reterare António Guterres.

Över 1 500 personer har redan fått sätta livet till i Haitis skenande våldsspira­l. Tungt beväpnade gäng kontroller­ar stora delar av huvudstade­n, som i flera månader präglats av ständiga skottlossn­ingar, plundringa­r och bränder.

De senaste veckorna har situatione­n blivit alltmer kaosartad, med döda kroppar utspridda på gatorna och ökad oro för en stundande svältkatas­trof.

I tillägg till gängen har så kallade ”självförsv­arsbrigade­r” skapats i uttalat syfte att skipa rättvisa på gatorna. Gruppering­arna har upprepade gånger anklagats för att ligga bakom brutala lynchninga­r och för att ha bränt människor till döds.

I skenet av de ökade våldsamhet­erna avgick i förra månaden den tillförord­nade premiärmin­istern Ariel Henry. Det övergångsr­åd som skulle bildas för att ta fram en ny ledare lyser dock fortsatt med sin frånvaro, efter att lösningen har konstatera­ts strida mot Haitis konstituti­on.

FN:S människorä­ttschef Volker Türk understryk­er behovet av en multinatio­nell polisstyrk­a som kan hjälpa Haitis säkerhetss­tyrkor att stävja våldet, rapportera­r nyhetsbyrå­n EFE. Türk manar även till fortsatta samtal för att så fort som möjligt nå en politisk lösning som kan leda fram till nya demokratis­ka val i landet.

 ?? BILD: ODELYN JOSEPH ?? Män springer för att ta skydd från polisens tårgas i centrala Port-au-prince den 2 april.
BILD: ODELYN JOSEPH Män springer för att ta skydd från polisens tårgas i centrala Port-au-prince den 2 april.
 ?? BILD: ODELYN JOSEPH ?? Människor köar för ett gratis mål mat vid en anläggning för familjer som tvingats lämna sina hem på grund av våldet. Bild från i mars.
BILD: ODELYN JOSEPH Människor köar för ett gratis mål mat vid en anläggning för familjer som tvingats lämna sina hem på grund av våldet. Bild från i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden