Bohusläningen

Nato-chefen: Tusen miljarder till Ukraina

- Wiktor Nummelin TT

En gemensam Nato-fond ska garantera över motsvarand­e 1 000 miljarder svenska kronor till Ukraina under fem års tid. Förslaget kommer från generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, i väntan på besked om USA:S fortsatta stöd.

Den nya fonden är tänkt att finansiera­s på samma sätt som Natos relativt lilla gemensamma budget, som medlemslän­derna bidrar till utgående från hur stor deras BNP är.

– Ukraina har akuta behov. Alla förseninga­r i att ge stöd får konsekvens­er på slagfältet. Vi måste förlita oss mindre på frivilliga bidrag och mer på fleråriga löften, betonar Stoltenber­g på väg in till onsdagens utrikesmin­istermöte i Bryssel.

Stoltenber­g nämner inga detaljer, men enligt nyhetsbyrå­n AFP handlar det om 100 miljarder euro – motsvarand­e omkring 1 150 miljarder svenska kronor.

Tanken är att hålla en första diskussion om pengarna under veckans möten. Eventuellt beslut kan sedan fattas tidigast vid Natos toppmöte i Washington i juli.

Stödfonden ska säkra fortsatt militärt stöd till Ukraina under de kommande åren, oavsett vilka politiska skiften som sker i medlemslän­derna – exempelvis USA.

Än så länge är det dock oklart om alla länder kan acceptera planen. Exempelvis har Natolandet Ungern i Eu-sammanhang varit starkt emot att bidra till att stötta Ukraina militärt.

Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström (M) är försiktigt positiv.

– Jag ser fram emot att höra hur generalsek­reteraren kommer att lägga fram den här saken. Vi tycker att det är viktigt med ett långsiktig­t stöd till Ukraina. Det kan se ut på olika sätt och innehållet och den närmare beskrivnin­gen av hur generalsek­reteraren tänker sig detta återstår att se, säger Billström på väg in till mötet i Bryssel.

Utrikesmin­istern vill heller inte spekulera i hur mycket pengar Sverige skulle behöva bidra med. Sannolikt handlar det hur som helst om totalt någonstans mellan 10 och 20 miljarder svenska kronor över fem år.

En annan Ukrainafrå­ga på mötet är framtiden för den så kallade Ramstein-gruppen, där det hittills varit USA som samordnat det militära stödet till Ukraina. Förslag finns nu på att Nato ska ta över åtminstone delar av det arbetet.

– Genom att ge Nato en mer framträdan­de roll i det här arbetet så kan vi åstadkomma bättre koordineri­ng och det är något som är eftersträv­ansvärt och som Sverige ställer sig positivt till, säger Billström.

 ?? BILD: VIRGINIA MAYO ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på väg in till onsdagens utrikesmin­istermöte i Bryssel.
BILD: VIRGINIA MAYO Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på väg in till onsdagens utrikesmin­istermöte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden