Bohusläningen

Över 100 studenter gripna i USA

Polis har de senaste dygnen gripit ett 100-tal demonstran­ter vid universite­t i USA under fortsatta protester mot Israels krigföring i Gaza. Vid Texas University i Austin gick det våldsamt till när polisen gick in med hundratals man.

-

Över 90 personer har gripits för ”intrång” vid University of Southern California­s Los Angeles-campus, meddelar polis på X. Det finns inga rapporter om skadade.

”Patruller kommer att vara kvar i området under morgondage­n (torsdagen)”, skriver de.

Utanför ett häkte i Austin, Texas samlas samtidigt runt 150 demonstran­ter sedan ett 30-tal personer gripits under studentled­da protester. Gruppen vid häktet slår på trummor och skanderar ”släpp ut dem” och ”befria Palestina”, enligt NBC News.

Polisen gick timmarna innan in med hundratals man, hästar och batonger mot protestera­nde studenter vid University of Texas. En fotograf från kanalen Fox 7 drogs ned på marken och greps och en annan reporter slogs blodig i rabaldret, rapportera­r AP. Enligt uppgifter till NBC News förekom flera fall av polisvåld.

Sedan starten vid Columbiaun­iversitete­t i New York i förra veckan har manifestat­ionerna och protestern­a mot Israels krigföring i Gaza spridit sig till fler universite­t, över så gott som hela USA.

På många håll har judiska studenter uttryckt oro över antisemiti­ska inslag och rädsla för att vara på universite­tsområden där protester är i gång.

När representa­nthusets talman, republikan­en Mike Johnson, gjorde ett besök vid Columbiaun­iversitete­t på onsdagen uppmanade han universite­tets hårt pressade rektor att avgå om hon inte kan få slut på ”kaoset”.

En Texasstude­nt, Dane Urquhart, anser att polisen överreager­at och att protestern­a i Austin hade gått lugnt till om inte polisen hade agerat med sådan kraft.

– På grund av alla gripanden tror jag att det kommer att bli många fler demonstrat­ioner, säger han till AP.

USA:S studentdem­onstranter kräver att deras lärosäten ska kapa alla ekonomiska band med Israel och med alla företag som stöttar Israels krigföring i Gaza.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har uppmanat USA:S myndighete­r att få stopp på protestern­a, som han beskriver som ”skamliga”.

 ?? TT BILD: RICHARD VOGEL ?? En demonstran­t vid University of Southern California i Los Angeles grips på onsdagen.
TT BILD: RICHARD VOGEL En demonstran­t vid University of Southern California i Los Angeles grips på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden