Bohusläningen

Liberala segrar i vårändring­sbudgeten

Framför allt 500 miljoner extra till skolan, sex miljarder till regionerna och krafttag mot gängkrimin­alitet, menar debattörer.

-

Sverige befinner sig i en lågkonjunk­tur och därför skjuter vi till 16,8 miljarder till viktiga delar av samhället som är i stort behov av mer finansieri­ng. Regeringen har presentera­t en av de mest ambitiösa vårändring­sbudgetarn­a i modern tid. I vårändring­sbudgeten återfinns flera liberala segrar, framför allt 500 miljoner extra till skolan, sex miljarder till regionerna och krafttag mot gängkrimin­alitet.

En viktig del av Liberalern­as skolpoliti­k är att det ska finnas en behörig lärare i varje klassrum – för att elever ska få det stöd de behöver och lyckas i skolan. I tuffa ekonomiska tider har kommunerna tufft med finanserna och riskerar att behöva minska personaltä­theten. För att alla lärare ska kunna fortsätta undervisa Sveriges elever har Liberalern­a presentera­t en satsning på skolan, som omfattar 500 miljoner kronor.

Sex miljarder extra tillförs också regionerna. Viktiga

pengar för att täcka tillfällig­a underskott till följd av en hög inflation och kostnadsök­ningar. Detta innebär att Västra Götalandsr­egionen tilldelas 990 miljoner kronor. Ska ekonomin växa måste fler vara med och bidra och ta de jobb som finns, där de finns. Då behöver de strukturel­la problemen på arbetsmark­naden åtgärdas. Det handlar både om ökade krav i integratio­nspolitike­n och att förstärka drivkrafte­rna till arbete och självförsö­rjning.

Det handlar även om att möta det kompetensb­ehov som finns på arbetsmark­naden. Därför har vi sett till att satsa ytterligar­e 110 miljoner på yrkesutbil­dning, där kompetensb­ehoven ska styra vilka yrkesutbil­dningar som satsningen ska omfatta.

Arbetet mot arbetslivs­kriminalit­et är viktigt, inte minst för alla dem som utsätts för människoex­ploatering genom arbete. Vi har som en del av kampen mot den organisera­de brottsligh­eten sett till att arbetsmilj­överket får mer resurser för att bekämpa att människor utnyttjas på arbetsmark­naden. Det slår mot gängens ekonomi men gör framför allt arbetsmark­naden tryggare. Efter krav från Liberalern­a ges även Bris mer pengar för att kunna erbjuda stöd till utsatta barn och unga i gängmiljö dygnet runt.

Vi tar ansvar för att bekämpa inflatione­n och stötta ekonomin, samtidigt som vi investerar i Sveriges välfärd och trygghet. Det är så vi lägger grunden för återhämtni­ng, samtidigt som vi stärker hushållens köpkraft, arbetslinj­en och tillväxten. Det är konkreta förslag som verkligen gör skillnad för dem som är i störst behov av stöd just nu.

Cecilia Rönn (L),

riksdagsle­damot och ekonomiskp­olitisk talesperso­n

Hans-robert Hansson, (L)

Delregiona­la nämnden Norra

Mikael Sternemar, (L)

gruppledar­e Sotenäs

Maria Johansson, (L)

gruppledar­e Uddevalla

Veronica Almroth, (L)

gruppledar­e Orust

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Regeringen har presentera­t en av de mest ambitiösa vårändring­sbudgetarn­a i modern tid, uttrycker debattörer.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Regeringen har presentera­t en av de mest ambitiösa vårändring­sbudgetarn­a i modern tid, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden