Bohusläningen

Enorma regnmängde­r i Göta älv försenar dammbygge

- Sanna Brobjer sanna.brobjer@ttela.se

Västsverig­e: En ovanligt blöt vinter och vår har lett till höga vattennivå­er i Vänern och höga flöden i Göta älv. Nu tvingas Vattenfall öka tappningen till Göta älv till maxkapacit­et, vilket gör att bygget av den nya kraftverks­dammen i Lilla Edet försenas ytterligar­e – och att SMHI utfärdar en gul varning. – Nivåerna är betydligt över det normala, säger Håkan Alexanders­son, beredskaps­strateg på länsstyrel­sen.

Sedan mitten på februari har vattennivå­n i Vänern enligt Vattenfall­s mätningar gradvis stigit alltmer över medelnivån för samma tider på året. Klockan 08:00 24 april låg vattenstån­det på 45,11 meter över havet, vilket är lite mer än en meter över sjöns referensvä­rde.

Magnus Carlson är anläggning­sförvaltar­e på Vattenfall vattenkraf­t, som står för tappningen av Vänerns vatten till Göta älv. Han berättar att vattennivå­n i Vänern redan för några veckor sen passerade den så kallade dämningsgr­änsen, vilket innebär att de tvingades börja släppa igenom 900 kubikmeter vatten i sekunden.

– Normalt sett kör vi allt vatten igenom kraftverke­n och producerar el, men när vi ökar avtappning­en så mycket kan turbinerna inte svälja allt vatten. Då får vi öppna luckorna vid sidan av och spilla det vattnet, säger Magnus Carlson.

Nu flödar det alltså vatten i Trollhätte­fallen trots att Vattenfall vattenkraf­t beslutat att bara ha fallpåsläp­p under Fallens dagar.

– Det är väldigt vackert när det spills i fallfåran, men det är ju elprodukti­on som förloras. Men som det är nu finns det inget alternativ, säger Magnus Carlson.

Trots den ökade avtappning­en från Vänern har vattennivå­n fortsatt att stiga, och nu har den nått ännu en gräns, den översta dämningsgr­änsen. Det gör att Vattenfall­s vattenkraf­t natten till torsdag 25 april tvingades att börja släppa igenom maximal mängd vatten – 1000 kubikmeter per sekund.

Inför det ökade påsläppet har SMHI utfärdat en gul varning för höga flöden i Göta älv, som även den träder i kraft natten till 25 april. I varningen står det att det rör sig om flöden som uppstår i genomsnitt vart 5:e till 25:e år, med höga strömhasti­gheter och risk för översvämni­ng.

Den ökad strömhasti­gheten kan bland annat göra det svårare för fartyg att navigera i Göta älv. Dessutom leder de höga flödena till problem för Vattenfall vattenkraf­ts egna pågående bygge av en ny kraftverks­damm i Lilla Edet. Färdigstäl­landet av dammen har redan försenats från 2024 till 2027, och nu läggs ytterligar­e några månader till förseninga­rna, eftersom man inte kan börja med etapp 2 av bygget när det är så mycket vatten i älven.

– När det är så höga flöden är det svårt att jobba i vatten för till exempel dykare, för det är för strömt – för hög vattenhast­ighet, helt enkelt. Då får vi jobba där det är torrt i stället.

Enligt en prognos som Vattenfall tagit fram tillsamman­s med SMHI kommer vattenmäng­den nå sin kulmen under de kommande dagarna. Efter det lär vårvädret, så länge det följer sitt typiska mönster av varmare temperatur­er – vilket ger mer avdunstnin­g – och minskade nederbörds­mängder, leda till att vattennivå­erna går ner.

Under våren har boende runt om Vänern reagerat på de höga vattennivå­erna och hört av sig till länsstyrel­ser

” Det är helt enkelt nederbörde­n som är orsaken. Det är massiva regnväder som har dragit över och det är mycket vatten i hela systemet.

och kommuner med frågor. Till exempel kontaktade­s Håkan Alexanders­son, som är beredskaps­strateg på Länsstyrel­sen i Västra Götaland, i veckan av en kvinna som undrade om nivåerna hade att göra med den nya tappningss­trategi som infördes förra året.

– Hon sa att vattennivå­erna var det enda hon pratade om när hon träffade grannar eller gick ut och promenerad­e, säger han.

Syftet med den nya strategin är att, för naturens skull, låta vattenstån­det bli högre under våren än man tidigare tillät vid normala nederbörds­mängder. Sedan den infördes förra året har den bidragit till att hålla vattenstån­det i Vänern på önskvärt höga nivåer. Men just nu skulle det enligt Håkan Alexanders­son

med största sannolikhe­t ha varit lika högt vattenstån­d oavsett tappningss­trategi.

– Det är helt enkelt nederbörde­n som är orsaken. Det är massiva regnväder som har dragit över och det är mycket vatten i hela systemet, säger Håkan Alexanders­son.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? På grund av den höga vattennivå­n i Vänern tvingas Vattenfall öka tappningen till Göta älv till maxkapacit­et.
BILD: STEFAN BENNHAGE På grund av den höga vattennivå­n i Vänern tvingas Vattenfall öka tappningen till Göta älv till maxkapacit­et.
 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Magnus Carlson, Vattenfall vattenkraf­t, vid dammbygget i Lilla Edet som nu försenas.
BILD: STEFAN BENNHAGE Magnus Carlson, Vattenfall vattenkraf­t, vid dammbygget i Lilla Edet som nu försenas.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Håkan Alexanders­son på Länsstyrel­sen i Västra Götaland betonar att vattenstån­det är högt, men inte alarmerand­e.
BILD: PRESSBILD Håkan Alexanders­son på Länsstyrel­sen i Västra Götaland betonar att vattenstån­det är högt, men inte alarmerand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden