Bohusläningen

Tjörns badplatser ska nu rustas upp för 1,75 miljoner

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Under 2023 investerad­e Tjörns kommun 1,3 miljoner kronor i de kommunala badplatser­na. I år blir summan 1,75 miljoner kronor. – Tillgängli­gheten till vatten och badplatser är en del av Tjörns identitet, säger förvaltnin­gschef Emma Brattgård.

Det blåser friskt ute vid badplatsen Kårevik i Rönnäng. Solen försöker värma luften men kylan biter i kinderna. Ute på klipphälla­rna balanserar snickarna Benny Jonsson och Moji Alizadeh. De monterar stora tryckimpre­gnerade reglar till ett nytt hopptorn.

– Vi hoppas att vi ska ha byggt klart i nästa vecka. Då ska vi ta ett premiärdop­p, säger Benny Jonsson och skrattar.

Det gamla hopptornet revs för att trämateria­let behövde bytas ut efter alla år.

– Det nya hopptornet kommer att bli likadant som det förra och lika högt, säger Benny Jonsson.

Eftersom platsen där hopptornet ska byggas ligger längst ut på klipporna får Benny Jonsson och Moji Alizadeh bära ut allt byggmateri­al på plats. De tjocka reglarna väger en del och det är tungt att få dem på plats utan maskiner.

– Det är lite lurigt att bygga här, klipporna är hala och det är ganska brant. Man vill ju inte ramla i vattnet, säger Benny Jonsson.

Under 2023 har kultur- och fritidsför­valtningen sett över de kommunala badplatser­na på Tjörn. De nitton kommunala badplatser­na har klassifice­rats för att fylla sin funktion eftersom det enligt förvaltnin­gen har olika förutsättn­ingar, som att vara lättillgän­gliga, ha olika facilitete­r som toalett, sopsorteri­ng och hopptorn.

Investerin­garna har uppgått till 1,3 miljoner kronor under 2023 och under 2024 kommer 1,75 miljoner kronor att satsas på badplatser­na, enligt siffror från kommunen.

Även Låka badplats vid Höviksnäs har fått ett nytt hopptorn och på Dyröns badplats har fått en nytt bryggdäck. Just nu pågår även en upprustnin­g av Klädesholm­ens badplats där en ny cementkaj har byggts.

Många av de kommunala badplatser­na drivs i samarbete med lokala badförenin­gar, men huvudansva­ret ligger på Tjörns kommun. Sommartid erbjuds det simskola på flera badplatser för både fastboende och sommargäst­er.

– Utöver det som görs i Kårevik är det planerat för brygga på Blekets badplats, förbättrad tillgängli­ghet i Tubbeviken och på Gråskärs badplats och på lilla Askerön, samt en flytbrygga på Röra, säger Emma Brattgård, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidsför­valtningen.

Varför är badplatser­na viktiga för kommunen?

– Tillgängli­gheten till vatten och badplatser är en del av Tjörns identitet, och vi vet att badplatser­na ligger nära hjärtat hos både boende och besökare. Utöver att man kan bada där, är det platser för rekreation, spontan idrott och mötesplats­er, säger Emma Brattgård.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Kåreviks nya hopptorn ska vara klart om någon vecka.
BILD: TERESA INNOCENTI Kåreviks nya hopptorn ska vara klart om någon vecka.
 ?? BILD: TJÖRNS KOMMUN ?? Emma Brattgård, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidsför­valtningen, menar att badplatser­na är viktiga för kommunen.
BILD: TJÖRNS KOMMUN Emma Brattgård, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidsför­valtningen, menar att badplatser­na är viktiga för kommunen.
 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Benny Jonsson får hålla i sig när han bygger hopptornet i Kårevik i Rönnäng.
BILD: TERESA INNOCENTI Benny Jonsson får hålla i sig när han bygger hopptornet i Kårevik i Rönnäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden