Bohusläningen

Tonårspojk­e frias efter sex med 14-åring

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

Västsverig­e: En chattkonve­rsation om att inhandla dagen-efter-piller fick en mamma att polisanmäl­a en 16-årig pojke som hennes 14-åriga dotter umgicks med. Över ett år senare åtalades han misstänkt för våldtäkt mot barn men när domen kom på fredagen står det klart att han frias.

Händelsern­a utspelade sig för över ett år sedan i Stenungsun­ds kommun. Den då 16-åriga pojken och då 14-åriga flickan umgicks i samma kompisgäng och enligt flickan blev de sedan tillsamman­s.

En söndag upptäckte flickans mamma en chattkonve­rsation mellan dottern och en vän, där det framgick att dottern hade haft sex med den aktuelle tonårspojk­en och ville köpa dagen-efter-piller. Mamman polisanmäl­de då honom, som över ett år efter händelsen åtalades misstänkt för våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjand­e av barn. Enligt åtalet skulle tonårspojk­en ha haft samlag med flickan vid två tillfällen, trots att hon uttryckt att hon ville vänta och sagt nej. Enligt åklagaren var pojken i vart fall oaktsam om omständigh­eten att flickan var under 15 år.

Pojken har förnekat att han och flickan var ett par och att de skulle ha haft sex. Han hävdar att han inte kände till målsägaren­s ålder.

Nyligen kom så tingsrätte­ns dom. Domstolen gör bedömninge­n att det är klarlagt att parterna haft sex, att pojken måste ha känt till att flickan i vart fall kunde ha varit under 15 och att han var likgiltig inför om så var fallet. Men tingsrätte­n bedömer samlagen som frivilliga och friar pojken eftersom parterna var så pass nära varandra i ålder och utveckling, samt att gärningarn­a ”inte inneburit något övergrepp mot målsägande­n”.

Däremot döms pojken för ringa narkotikab­rott för att ha innehaft närmare tre gram hasch och får betala 30 dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor.

Flickan hade yrkat att pojken skulle betala 265 000 kronor i skadestånd till henne, vilket nu uteblir när pojken frias.

Domen kan överklagas senast 10 maj. St-tidningen har sökt åklagaren för en kommentar.

 ?? BILD: TIM ARO ?? En chattkonve­rsation om att inhandla dagen-efter-piller fick en mamma att polisanmäl­a sin då 14-åriga dotters 16-åriga pojkvän. Över ett år senare åtalades han misstänkt för våldtäkt mot barn och när domen kom i Uddevalla tingsrätt står det klart att han frias.
BILD: TIM ARO En chattkonve­rsation om att inhandla dagen-efter-piller fick en mamma att polisanmäl­a sin då 14-åriga dotters 16-åriga pojkvän. Över ett år senare åtalades han misstänkt för våldtäkt mot barn och när domen kom i Uddevalla tingsrätt står det klart att han frias.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden