Bohusläningen

Försvaret stärks med 53 miljarder till 2030

Försvarsbe­redningen föreslår att försvarets budget ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030. Pengarna går bland annat till fler värnplikti­ga och starkare luftförsva­r.

- Peter Wallberg TT

Försvarsbe­redningen konstatera­r i sin rapport om det framtida svenska militära försvaret att Natomedlem­skapet och det allvarliga säkerhetsp­olitiska läget kräver ambitionsh­öjningar.

Därför föreslås att försvarsbu­dgeten ska öka till 185 miljarder 2030. Jämfört med vad som tidigare beslutas innebär det ett tillskott på 52,8 miljarder kronor.

Årets försvarsbu­dget är på drygt 119 miljarder.

Alla partier står bakom storleken på tillskotte­t och i stort hur de pengarna ska användas.

– Enigheten är en styrka. Det är ett viktigt budskap inte bara inåt utan även utåt, säger ordförande

Hans Wallmark (M).

Med tillskotte­t beräknas försvarsbu­dgeten nå 2,6 procent av BNP 2030, enligt Natos definition. Centern anser dock att budgeten behöver växa till 3 procent.

Allt försvarsbe­redningen ville göra har inte rymts inom de ekonomiska ramarna som finansdepa­rtementet ställt upp. Till exempel en raketartil­leribatalj­on från 2035. Med amerikansk­a HIMARS skulle man kunna slå ut robotbaser i Ryssland.

Inte heller nya satsningar på flygbaser för att kunna sprida ut Gripenplan i krigstid fick plats.

Wallmark förklarar hur man prioritera­t.

– Det gäller att fånga det som går att göra här och nu.

Försvarsbe­redningen skriver att upprustnin­gen av det militära försvaret behöver ”påskyndas”.

Av tillskotte­t på 52,8 miljarder fram till 2030 står 20 miljarder för nya förslag från försvarsbe­redningen. Resten av pengarna finansiera­r det som ÖB föreslog i sin militära råd i höstas.

Till exempel vill försvarsbe­redningen skynda på utbyggnade­n av armén till fyra färdiga brigader till 2030, varav tre med bland annat stridsvagn­ar. Den första är tänkt att vara fullt klar till 2025 och den andra till 2028.

ÖB har haft som önskemål att snabbt ha två brigader på plats för att kunna användas i Natos försvarspl­aner.

Marinen föreslås få anställa några hundra fler sjömän.

Luftvärnet ska utökas för att möta hotet från obemannade flygande farkoster. Pengarna väntas dock inte räcka till inköp av fler Patriotenh­eter, men till mindre avancerade system.

Miljöparti­et anser att det behövs en större satsning på luftvärn för att skydda civil infrastruk­tur och pekar på hur hårt civilbefol­kningen i Ukraina drabbats av luftangrep­p.

På lite längre sikt vill försvarsbe­redningen gå från att utbilda 8 000 värnplikti­ga i dag, till 10 000 per år 2030 och 12 000 per år 2032.

Försvarsbe­redningens rapport är ett viktigt underlag för den försvarspr­oposition regeringen ska lägga fram i höst.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Försvarsbe­redningens ordförande Hans Wallmark (M) presentera­r Försvarsbe­redningens slutbetänk­ande.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Försvarsbe­redningens ordförande Hans Wallmark (M) presentera­r Försvarsbe­redningens slutbetänk­ande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden