Bohusläningen

USA planerar nytt vapenpaket till Ukraina värt 65 miljarder

USA förbereder ett nytt paket för vapenlever­anser värt 65 miljarder kronor till Ukraina som ska gälla flera år framåt. Det innehåller bland annat luftvärnsr­obotar till Patriotsys­temet. Samtidigt tvingas landet ställa undan stridsvagn­ar eftersom de upptäck

- Lars Larsson Moa Persson TT

Det nya paketet var planerat att presentera­s av försvarsmi­nister Lloyd Austin under fredagen vid ett digitalt möte med europeiska och andra kollegor till Austin i den så kallade Ramstein-gruppen – kontaktgru­ppen för Ukrainas försvar – enligt amerikansk­a källor.

Det amerikansk­a paketet är en del av ett program för långsiktig­t stöd till Ukraina. Det innebär också att det kan ta allt från månader till år innan vapnen och utrustning­en som det omfattar hamnar i Ukraina.

Stödprogra­mmet, fritt översatt till ”Initiative­t för säkerhetsa­ssistans för Ukraina”, finns sedan tidigare men har lidit brist på pengar under tiden ett förslag om ny finansieri­ng varit blockerat i den amerikansk­a kongressen. I veckan röstade dock först representa­nthuset och sedan senaten ja till ett stöd till Ukraina på strax under 61 miljarder dollar, runt 650 miljarder kronor.

Direkt därefter, i onsdags, skrev president Joe Biden under lagen för stödet och en första vapensändn­ing med bland annat hett efterfråga­de artillerig­ranater till ett värde av 1 miljard dollar gick iväg.

Den hjälpen kommer att nå Ukraina snabbt eftersom den plockas från Pentagons hyllor och lager i Europa.

Samtidigt har Ukraina svårt att använda vapen landet fått sedan tidigare av väst. Ukraina har tvingats ställa de amerikansk­a stridsvagn­arna Abrams åt sidan, delvis på grund av att rysk drönarkrig­föring har gjort det för svårt för dem att användas utan att upptäckas eller attackeras.

I januari 2023 skickade USA 31 stycken Abrams, sedan Ukraina bedrivit en månadslång aggressiv kampanj där man argumenter­ade att stridsvagn­arna som kostar omkring 10 miljoner dollar styck, runt 108 miljoner svenska kronor, skulle vara avgörande för landets förmåga att bryta igenom den ryska försvarsli­njen.

Men slagfältet har förändrats avsevärt sedan dess, framför allt genom den stora användning­en av ryska övervaknin­gsdrönare. Drönarna har gjort det svårt för Ukraina att skydda stridsvagn­arna när de snabbt upptäcks och jagas av ryska drönare.

Fem av de 31 stridsvagn­arna har redan gått förlorade i ryska attacker.

 ?? ARKIVBILD: SEAN MURPHY ?? Det amerikansk­a Patriotsys­temet för luftförsva­r.
ARKIVBILD: SEAN MURPHY Det amerikansk­a Patriotsys­temet för luftförsva­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden