Bohusläningen

Försening i immunitets­frågan en seger för Trump

- TT

De nio domarna i USA:S Högsta domstol verkar skeptiska till att hörsamma expresiden­t Donald Trumps yrkanden om total presidenti­mmunitet. Men de antyder att en president bör omfattas av ett visst juridiskt skydd. Och de kan komma att skicka tillbaka fallet till lägre instans, vilket i sig är en jätteseger för Trump.

Den tolkningen, i grova drag, gör amerikansk­a medier efter torsdagens haussade Hd-förhandlin­g om åtalsimmun­itet.

Fallet har sin grund i det federala brottsåtal som den särskilde åklagaren Jack Smith i fjol väckte mot Donald Trump. Expresiden­ten anklagas för att ha försökt få resultatet av presidentv­alet 2020 ogiltigför­klarat. De fyra åtalspunkt­erna har bäring på den dödliga stormninge­n av Kapitolium den 6 januari 2021.

Trump, som av allt att döma blir Republikan­ernas kandidat i höstens presidentv­al, har förklarat sig icke skyldig. Han har överklagat med hänvisning till den immunitet han anser omgärdar presidentä­mbetet.

Mycket tyder på att HD skickar tillbaka ärendet till lägre instans och ber åklagaren gå igenom åtalspunkt­erna och specificer­a om Trump agerade i egenskap av president eller privatpers­on. Det i sig vore en stor seger för expresiden­ten, vars uttalade strategi är att försena de brottsåtal han ställts inför.

I nuläget är det oklart om en rättegång i det aktuella fallet hinner genomföras före presidentv­alet i november. HD:S beslut väntas tidigast om några veckor och troligen i slutet av juni.

"I nuläget är det oklart om en rättegång i det aktuella fallet hinner genomföras före presidentv­alet i november

 ?? ARKIVBILD: JEFFERSON SIEGEL ?? USA:S tidigare president och Republikan­ernas sannolika presidentk­andidat Donald Trump.
ARKIVBILD: JEFFERSON SIEGEL USA:S tidigare president och Republikan­ernas sannolika presidentk­andidat Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden