Bohusläningen

Små bryggerier på knäna efter ökade kostnader

- Annika Grundberg annika.grundberg@bohuslanin­gen.se

Västsverig­e: De småskaliga bryggerier­na har svårt med lönsamhete­n. Det handlar om ökade kostnader för allt från råvaror till transporte­r och glasflasko­r. – Vi kan inte ta höjd för alla prisökning­ar, då skulle ingen ha råd att köpa öl, säger Ayla Yavuzalp på Sveriges oberoende bryggerier.

I början av förra året kom beskedet att Uddevalla bryggeri skulle lägga ner sin verksamhet. Nu, efter att ha inlett ett samarbete med Ruckel brewing i Trollhätta­n återuppstå­r i bryggeriet – men ölet bryggs i Trollhätta­n.

Uddevalla bryggeri är långt ifrån ensamt om att ha haft ett par tuffa år. Närmare 70 procent av Sveriges små och oberoende bryggerier gjorde ingen vinst eller rentav förlust under 2023, enligt en undersökni­ng gjord av branschorg­anisatione­n Sveriges oberoende bryggerier gjort bland sina medlemmar. Enligt samma undersökni­ng riskerar var tredje bryggeri nedläggnin­g. Bryggeribr­anschen är en bransch i kris.

Allt har blivit dyrare och priserna för råvaror, transporte­r och emballage ändras ofta, vilket ställer till det för de små bryggerier­na, säger Ayla Yavuzalp, ordförande för branschorg­anisatione­n Sveriges förenade bryggerier.

– Vi kan inte ta höjd för alla prisökning­ar, då skulle ingen ha råd att köpa öl.

I Sverige får endast Systembola­get sälja alkohol där prisändrin­gar genomförs endast två gånger om året.

– Det är ju en stor organisati­on och det är inte gjort i en handvändni­ng så vi har förståelse för att det inte kan göras så ofta. Det är helt enkelt för snabba vändningar i omkostnade­r för både oss och Systembola­get, säger Ayla Yavuzalp.

När priserna för produktion och råvaror ökade kraftigt för ett drygt år sedan slog det hårt mot mindre producente­r och möjlighete­n att justera sina priser till Systembola­get två gånger per år räckte inte för att hänga med i inflations­takten.

Teodor Almqvist är pressansva­rig på Systembola­get och meddelar att det inte i nuläget finns några planer på att ändra den här modellen, som finns till bland annat för att leverantör­er inte ska använda sig av kampanjpri­ser.

Under pandemin ökade antalet lokala producente­r i Systembola­gets hyllor men när inflatione­n ökade minskade utbudet något.

– Det var ju en exceptione­ll situation men vi bedömde att extra prisjuster­ingar skulle vara rättsligt problemati­skt. Att kunna justera sina priser två gånger per år hos oss har vi inte upplevt som ett problem för leverantör­erna i ett normalläge, säger han.

Ayla Yavuzalp på Sveriges oberoende bryggerier är orolig för bryggeribr­anschen som hon menar inte bara handlar om att tillverka öl. Det handlar om kultur.

– Vi månar om hantverket och det ger oss också ett kulturellt ansvar. Det är en kultur mer än något annat och det har blivit orimligt dyrt för oss. Alla prisökning­ar sänker vår bransch. Vi tappar bryggerier hela tiden men jag är optimist och tar vi oss bara igenom det här så tror jag på en ökning igen.

En räddning, anser hon, hade kunnat vara att en alkoholska­tt som sattes utifrån den mängd som produceras snarare än procenten alkohol i drycken. Nyligen blev det avslag för riksdagsmo­tionerna som avslog en ändring inför vårbudgete­n.

– Vi hoppas att det kan komma med i höstbudget­en. Vi jobbar intensivt med frågan. Det är något som gynnar oss alla och det är något vi inte släpper, säger Ayla Yavuzalp.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? De små bryggerier­na har de senaste åren haft allt svårare att få lönsamhet.
BILD: JANERIK HENRIKSSON De små bryggerier­na har de senaste åren haft allt svårare att få lönsamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden