Bohusläningen

Låt inte kulturarve­t försvinna av misstag

Tack vare Bohuslänin­gens begäran har nu försvunna protokoll återfunnit­s i Uddevalla kommun. Historien väcker frågan om hur det står till med arkiv i både myndighete­r och företag.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

När Bohuslänin­gen ville ta del av revisorern­as protokoll från 2012 i Uddevalla kommun, kunde inte kommunens tjänsteper­soner hitta protokolle­n. Det visade sig att protokolle­n mellan 2004 och 2013 var totalt försvunna. Men ungefär en vecka senare kunde revisorsor­dförande Christian Persson (S) meddela att protokolle­n nu var funna. Var protokolle­n befunnit sig under denna tid återstår att berätta. Men det står klart att i arkivet har de inte funnits i alla fall.

I SKR:S informatio­nsskrift om kommunala arkiv kan man läsa att varje nämnd har ett ansvar för att organisera arkivet på ett sådant sätt att rätten att ta del av allmänna handlingar underlätta­s, upprätta en systematis­k arkivförte­ckning och skydda arkivet mot förstörels­e, skada, tillgrepp och obehörig åtkomst. Arkiven måste föras för säkerställ­a rätten att ta del av allmän handling (offentligh­etsprincip­en), behovet av informatio­n för rättskipni­ng och förvaltnin­g och forskninge­ns behov av informatio­n. I arkivlagen framhålls att arkiven är en del av vårt nationella kulturarv.

Det finns mindre viktigt material som kan gallras bort. Kvitton på kaffebröd från kommunstyr­elsens möten på 1970-talet är förmodlige­n bortrensad­e. Men protokolle­t från mötet ska bevaras för all framtid. Därför var allvarligt att revisionsp­rotokollen i Uddevalla inte kunde hittas. Hade dessa gått förlorade hade kommande generation­er och forskare stått utan viktigt källmateri­al. En del av kulturarve­t hade varit borta.

Historien kan vara en varningskl­ocka för många organisati­oner. Hur står det till med ordningen i arkiven och förråd? Ett annat exempel ur verklighet­en kan illustrera. I slutet av 90-talet slutade Vassända-naglums kyrka att användas av Vänersborg­s församling. En kalk och dopskål i silver från kyrkan överfördes till Vänersborg­s pastorats förråd. Vid en inventerin­g i början av 2000-talet kunde dessa inte hittas. Historien blev infekterad och väckte upprörda känslor – fanns det en tjuv i församling­en? Nej, något år senare hittade en nyanställd både kalken och dopskålen bakom några mappar i arkivet. (Elfsborgs Läns Allehanda 10 juni 2004)

Kommuner och offentliga myndighete­r har ett lagstadgat ansvar att behålla handlingar. Företag och föreningar har inte det, utan det är upp till varje organisati­on att själva sätta sätta ambitioner­na för arkivering­en. I tidningen Arkiv (1 / 2021) skriver forskaren Birgit Karlsson om svårighete­rna med att forska i SSAB:S moderna historia, då alla dokument började enbart sparas digitalt. Företagens ointresse för arkivfrågo­r ansåg hon var allvarligt. ”På lång sikt är detta ointresse farligare för forskninge­n än företagens eventuella vilja att dölja sina misstag.”

Därför är det viktigt att föreningar och företag deponerar sina arkiv hos de lokala förenings- och företagsar­kiv som finns runtom i landet. Tyvärr finns det en risk att allt för mycket material hamnar i sopcontain­rar vid flyttar eller konkurser. Ett exempel på ett material som har räddats är från Saab Automobile­s gamla designavde­lning. Personal från Nevs, som hade sin verksamhet i Saabs gamla lokaler i Trollhätta­n, tömde gamla hurtsar och hittade en historisk skatt. Ovärderlig­a skisser och ritningar från 1930-talet och fram till konkursen 2011 finns nu hos Saab-museet i staden (TTELA 26 mars 2023).

Det finns alltså all anledning för många organisati­oner att fundera över hur arkivmater­ialet kan sparas för framtiden. Hur står det till på den egna arbetsplat­sen? Låt inte vårt kulturarv hamna bland soporna.

 ?? ?? Kommunerna har ett ansvar enligt lag att arkivera alla viktiga handlingar.
Kommunerna har ett ansvar enligt lag att arkivera alla viktiga handlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden